Umí Jazzanova jazz?

30. květen 2014

Pravidelný večer Euroconnections uvítá 28. května v Paláci Akropolis poprvé legendární DJský kolektiv Jazzanova a to hned s osmi člennou živou kapelou. Za domácí stranu se představí vycházející zpěvačka Veronika Diamant a její skupina SofaJazz.

Když se v roce 1995 šest německých djských hlav dalo v klubu Delicious Doughnuts dohromady, vznikla úžasná a v té době vzrušující myšlenka - přenést typické znaky chilloutu, nu-jazzu a černošských rytmů na taneční parkety. Alexander Barck, Claas Brieler, Jürgen von Knoblauch, Roskow Kretschmann, Stefan Leisering a Axel Reinemer svůj vzájemný kolektiv pokřtili jménem Jazzanova, které je dodnes synonymem zajímavých remixů, výborných nahrávek a místem zrodu projektů stojících za povšimnutí.

00924950.png

Po roce společné práce vyprodukovali první EP, které nečekaně sklidilo úspěch a významnou podporu anglického nu-jazzového mága Gillese Petersona, který se záhy po vydání stal jejich propagátorem a inspirátorem a díky němuž se šestice Jazzanova vyšvihla do širšího zorného pole dancefloorových vyznavačů. Za Petersonovy podpory vydali kompilaci svých remixů z let 1997-2000.

Berlínskému uskupení Jazzanova ovšem jen djské aktivity nestačily, a tak své původní cíle obohatili o samotné vydávání desek. Opustili svůj původní label Compost Records a v roce 1998 založili svůj vlastní - Sonar Kollektiv, který zaštítil nejen vydávání jejich remixů, ale taktéž vedlejší projekty (například Extended Spirit) a také sdružoval několik malých labelů pod jednu značku.

Po řadě remixů pro jiné projekty přichází tahle německá šestice s autorským albem In Between (2002), kterému se dostalo pozitivní kritiky a ještě většího ohlasu od fanoušků. Deska potvrzovala jazzové a soulové směrovky podporované funkem a elektronikou. Z Jazzanovy se postupně stával kult a jejich desky vydávané pod hlavičkou Sonar Kollektiv dostávaly punc jedinečné kvality.

Na další autorské album si natěšení fanoušci museli počkat celých šest let. Se svou v pořadí druhou nahrávkou, Of All The Things, přichází Jazzanova v roce 2008 a je dokladem soukromého hudebního přerodu - namísto samplování vsadili na dovednosti živých muzikantů, zredukovali elektroniku a zvuk naopak obohatili o akustiku a vokál (na albu se podíleli například Paul Randolph, Ben Westbeech nebo brazilská formace Azymuth). Druhá studiová deska přesedlala z dancefloorových protančených nocí do klidných "obývákových" zážitků.
PŘEČTĚTE SI TAKÉ: Nové krůčky dospělé Jazzanovy

00924945.png

Jazzanova už od začátku svého působení překvapovala svým výběrem a mixováním různorodých stylů, jež doplňovala o svůj djský um. Nenásilně svým nadšencům předkládá kombinaci stylů, kterým samotní posluchači neholdují, ovšem díky pojetí Jazzanovy a jejímu okořeněnému stylu se na kritické předsudky dá rychle zapomenout.

Jazzanova live vystoupí ve složení: Axel Reinemer a Stefan Leisering - DJs Paul Randolph (zpěv, basa), Clara Hill (zpěv), Sebastian Studnitzky (klávesy), Kalle Kalima (kytara), Paul Kleber (basa), Earl Harvin (bicí, perkuse), Sebastian Borkowski (dechy), David Ben Porat (trombón, zpěv).

Spustit audio