Umění Japonců a Inuitů

4. duben 2003

Náprstkovo muzeum vedle svých stálých expozic asijských, afrických a amerických kultur připravilo také dvě výstavy z umění vzdálených národů. Ve třetím patře jsou vystaveny japonské malované básně Haiga vytvořené na počátku 19. století. V přednáškovém sále si pak můžeme prohlédnout ukázky ze současného umění kanadských Eskymáků - Inuitů.

První výstava představuje u nás ještě neznámé svitkové obrazy a kaligrafie malíře a básníka Takebe Sóčóa. V umění nazývaném Haiga se spojuje krátká (zpravidla pouze sedmnáctislabičná) báseň s kaligrafií a malbou, která poezii vtipně a lehce ilustruje. Báseň vystihuje určitou atmosféru, často překvapuje nevšedními poetickými asociacemi. Setkáme se s přírodními motivy, zachycením kouzla okamžiku v jedinečné metafoře. Text je návštěvníkům k dispozici samozřejmě v českém překladu, obdivovat můžeme krásu kaligrafie originálu a jakoby letmo načrtnutých kreseb.

Haiga

Výběr ze sbírek uměleckého centra při univezitě v Guelphu v Kanadě představuje současné umění původních kanadských obyvatel - Inuitů. Jejich původně kočovný život prošel zejména během 20. století razantními změnami. V současnosti Inuité znovu budují svébytnou identitu založenou na tradici a zároveň se vyrovnávají s moderní kulturou. Tradiční představy založené na mýtech a původním náboženství se kloubí s mediálním obrazem moderního světa. Obojí inuitští umělci zpracovávají do vlastního tvaru. Stará představa metamorfózy člověka ve zvíře prolíná mnoha obrazy. Vedle toho vidíme proměnu stroje ve zvíře a naopak. Setkávání obou světů nejlépe přiblíží několik názvů vystavených děl: Inuk a policista, Snění o Santa Clausovi, Super Shamou (rozuměj komiksovou postavu) dohlíží na těžební firmu, aby neškodila.

Vystavená díla prozrazují naivní rukopis, výraznou stylizaci známou z výtvarných projevů primitivních národů, odvážnou barevnost. Náměty prozrazují sepětí s přírodou, často ztvárňovaná metamorfóza ilustruje blízkost člověka a animálního světa.

Kromě kreseb jsou častou a nevšední technikou textilní aplikace z vlny a plsti používané jako nástěnné obrazy. Tvarová naivita zvířecích motivů kontrastuje s oslnivou barevností a bravurní technikou textilní aplikace a výšivky. V těchto dílech se umělecky uplatňuje tradiční dovednost inuitských žen.

Výstava Malované básně - Haiga potrvá ještě do 21. dubna, expozice Asingit/Jejich druhé Já do 18. května. Náprstkovo muzeum na Betlémském náměstí je otevřeno denně mimo pondělí od 9 do 17:30 hodin, každý první pátek v měsíci je vstup do objektu zdarma.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.