Umělecký „balič“ opět v plynojemu

2. duben 2013

O tom, že v Německu se revitalizaci odstavených průmyslových zón daří, existuje mnoho příkladů. Patří k nim také Oberhausen, v jehož bývalém plynojemu byl vytvořen umělecký „indoorový“ happening. Autorem je milovník monumentálních ojedinělých instalací příbuzných uměleckému směru „land art“ Christo.

177 tisíc kubických metrů umění, optická a akustická senzace je nejnovějším dílem mistra v zahalování objektů, známého experimentátora s bulharskými kořeny. Christo opět inspiruje zvídavé publikum vnímat prostor a formy v nové perspektivě. 77letý umělec si tentokrát vyhrál s devadesáti čtyřmetrovým a bezmála pěti a půl kilovým bílým air-bagem. Za pomoci výkonných ventilátorů vyplnila tkanina celý vnitřní prostor plynojemu, který patří k největším na světě a který už dvě desítky let úspěšně slouží jako originální výstavní síň. Návštěvníka se zmocní zvláštní pocit, jako kdyby bílým prostorem proplouval.

V Oberhausenu se umělec neprezentuje poprvé. Už v roce 1999 zde vytvořil „zeď“ vysokou 26 metrů, složenou ze třinácti tisíc ropných barelů, natřených barevně. V Německu, kde své umělecké happeningy prý prezentuje naposled, proslul zejména zabalením budovy berlínského Reichstagu, kde sídlí spolkový parlament. Za padesát let umělec se svojí chotí, která zemřela v roce 2009, realizoval 22 originálních projektů po celém světě, od Floridy, přes Colorado, Paříž až po Japonsko. Projekt v Oberhausenu v Porúří je první, který uskutečnil bez manželky.

Další ukázkou originálního využití někdejšího plynojemu je Lipsko, kde si lze do začátku července dopřát „Zážitek mezi expedicí a tradicí“, jak své panoramatické dílo nazval Yadegar Assisi. Další z úspěšných projektů berlínského umělce perského původu je věnován 60. výročí prvovýstupu na nejvyšší horu světa z 29. května 1953.

Jméno architekta nesou v Německu dva bývalé plynojemy, kromě Lipska také Drážďany. Assisi své projekty vnímá jako dialog mezi umění a vědou a své kompozice – ať už Řím v roce 312, Berlínská zeď či Amazonie tvoří z kreseb, fotografií i maleb a také za pomoci počítačové techniky.

autor: zis
Spustit audio