Umělci z celého světa vyměňují své práce za fotografie Miroslava Tichého

12. červen 2013

V Galerii Středočeského kraje GASK v bývalé jezuitské koleji v Kutné Hoře pokračuje až do 28. července výstava „Images for Images / Umělci Tichému – Tichý umělcům“, která představuje stejnojmennou sbírku nadace Tichy ocean založenou sběratelem Romanem Buxbaumem.

Tato sbírka stojí na principu výměny a vznikla tak, že umělci z celého světa vyměňují své práce za fotografie donedávna ještě zcela neznámého, ale dnes už světově proslulého podivínského kyjovského malíře a fotografa Miroslava Tichého, který se narodil v roce 1926 a zemřel v roce 2011.

Dodejme, že Miroslav Tichý žil velmi svérázným způsobem a jeho tajně pořizované, špatně zaostřené a často poničené fotografie kyjovských žen mu získaly ve světě značný věhlas, o který ovšem autor vůbec nestál. Kutnohorská výstava, kurátorsky připravená pod vedením známého kurátora Zdenka Felixe, představuje na 600 děl od stovky slavných i méně známých evropských i amerických umělců, pracujících s klasickými i netradičními médii.

Jak celý projekt Nadace Tichy ocean vznikl a co bylo na úplném počátku, na to se Karel Oujezdský v GASKu v Kutné Hoře zeptal zakladatele nadace, sběratele a podporovatele Tichého – Romana Buxbauma.

Rozsáhlou výstavu si můžete v Galerii Středočeského kraje GASK v bývalé jezuitské koleji v Kutné Hoře prohlédnout do 28. července.

V severním křídle jezuitské koleje pak můžete vidět výstavu „Špičky – sklo jako koncept“, která představuje práce významného českého sklářského umělce , profesora Vladimíra Kopeckého a absolventek jeho ateliéru skla na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze – Kláry Horáčkové, Barbary Jagadics, Barbory Křivské, Lady Semecké, Song Mi Kim a Aleny Matějkové. Tato výstava se koná v rámci Pražského festivalu sklářského umění PF 13.

Spustit audio