„Ultrapako“ Dan Polman objel ležatou osmičku kolem Česka a Slovenska. Za 8 dní

21. září 2020

Letos se konal nultý ročník nového ultracyklistického závodu RACAS – Race Around Czechia and Slovakia, který chce být nejdelším závodem svého druhu v Evropě. Jediným mužem v cíli byl Dan Polman.

Neprofesionální český ultracyklista Dan Polman byl vloni jediným Čechem na 5000 km dlouhém závodě RAAM – Race Across America. Dojel čtvrtý ve své kategorii a vytvořil nejlepší český čas této trasy. Letos měl v plánu extrémní sibiřský závod, ale nakonec v koronavirovém roce přesedlal na cross-country závody a kývnul také na nabídku vsetínských pořadatelů jet RACAS, úplně novou trať podél českých a slovenských hranic.

Trasa Dana Polmana pro závod RACAS (Race Around Czechia and Slovakia)

Trasa tvoří ležatou osmičku se startem, průnikem a cílem ve Vsetíně. Celkové převýšení na trase je 36 000 metrů. Dan Polman tak navázal mimo jiné na svůj starší podnik, kdy objel nejvyšší vrcholy všech 14 českých krajů na kole za 98 hodin, o čemž si víc můžete poslechnout tady.

Česko: nádherná místa, příšerné silnice

„České pohraničí je plné nádherných míst. Krkonoše, například, tam jsem doma, samozřejmě,“ říká jezdec ze své vlastní novopacké stáje Ultra Paka Racing Team k tomu, kde je podle něj po objetí celého bývalého Československa nejkrásněji. Vyzdvihuje ale také Orlické hory, Šluknovsko nebo Český les.

„Na nejkrásnější místa ale vždycky smolně přijíždím v noci,“ směje se. A jedním dechem dodává, že v regionech s nejkrásnější přírodou jsou u českých hranic také nejhorší silnice. Kvůli nim zápasil se zánětem šlach. Do cíle nakonec dojel jako jediný účastník a podařilo se mu čas stlačit pod 8 dní.

Dan Polman v Casablance, cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave, prozrazuje mimo jiné také něco z provozního zákulisí ultracyklistického závodění. Poslechněte si kompletní záznam vysílání a navštivte také blog Dana Polmana.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.