Uloveno na síti: Na Hromnice jazzu více

24. leden 2018

Dr. Lonnie Smith, John Surman, Bobo Stenson, JT Bates & Todd Clouser & John Medeski. Povánoční útlum končí a vydavatelé vytáhli schované triumfy.

Dr. Lonnie Smith – All in My Mind

„Doktor“ hammondek pořád léčí. Legendární varhaník se po zdařilém předloňském studiovém titulu Evolution tentokrát prezentuje přesvědčivým živým albem, pořízeným stylově během večírků k jeho 75. narozeninám v newyorském klubu Jazz Standard. Všechno to má v hlavě, all in his mind…

John Surman – Invisible Threads

Kultovní britský saxofonista i basklarinetista John Surman (John McLaughlin, Terje Rypdal, Jack DeJohnette) nikdy nebyl „jen“ vynalézavým avantgardním hráčem a jedním z nejuznávanějších evropských průkopníků free jazzu. Vždy uměl i působivé nahrávky rozjímavé, hypnotické, ambientní. Takové je i trio přemýšlivého, citlivého třiasedmdesátníka s brilantním brazilským pianistou Nelsonem Ayersem a americkým vibrafonistou norského původu Robem Waringem. Tlumené barvy a čirá krása.

Todd Clouser, John Medeski, JT Bates – You the Brave: Live at Icehouse

Vynalézavý bubeník JT Bates už téměř dvacet let pořádá ve svém sídelním městě Minneapolisu koncertní řadu JT’s Jazz Implosion. K improvizacím zve zajímavé hosty a tenhle večírek z loňského léta zatraceně stál za vydání. Repertoárově dodal předlohu především kytarista a vokalista Todd Clouser se svým hlasitým stylem těžícím z bluesrocku i fúze, ale „odvážné sebevědomí“ (they the brave…) čiší ze všech tří improvizátorů.

Bobo Stenson Trio – Contra La Indecisión

Švédský klavírní mistr se s citem pro melodii a lehkou severskou melancholií zase jednou vydal napříč světem. Díky charakteristickému „zvukopisu“ krásně drží pohromadě a lahodí uchu, když si pohrává s melodií kubánského zpěváka Silvia Rodrígueze nebo katalánského skladatele Federica Mompoua, s Bartókovou úpravou slovenské lidové svatební písně, sáhne po Elegii francouzského klasika Erika Satieho, zařadí vlastní křehkou hříčku Alice nebo interpretuje balady, které triu na míru ušil jeho po čtvrt století věrný kontrabasista Anders Jormin.

Paier Valcic Quartet – Cinema Scenes

Rakouský akordeonista a bandoneonista Klaus Paier, inspirovaný Jarrettem, Monkem i Evansem, a chorvatská violoncellistka Asja Valcicová už spolu vydali sérii dobře hodnocených jazzově-crossoverových alb v duu. Tentokrát ovšem přibrali i rytmiku, což otevírá hudbě další, (nejen) středomořské obzory.

Zhenya Strigalev – Blues for Maggie

Saxofonista Zhenya Strigalev, po „východním“ Žeňa, se narodil v Rusku, jazzové ostruhy získal v Británii a na portálu All About Jazz si vysloužil lichotivou prognózu „příští velká jazzová událost“. Jak dokázal už na předchozích albech, hraje ztraceně dravě, moderně a kosmopolitně. Dokazuje to i skladba Not Upset, pohrávající si s reggae rytmem a ohlašující čtvrté album pro label Whirlwind, naplánované na březen. V kapele má Žeňa samé osobnosti, například za bicí nástroje usedl Eric Harland (Charles Lloyd, Dave Holland, Joshua Redman, Kurt Rosenwinkel, McCoy Tyner).

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.