Ukrajinu asi čeká polozamrzlý konflikt. Rusové nebudou mít sílu postupovat, ale ani to vzdát, odhaduje Pánek z Člověka v tísni

18. květen 2022

Člověk v tísni vybíral peníze na projekt SOS Ukrajina – na pomoc Ukrajině během války, po válce, pro podporu a pomoc lidem na cestě a uprchlíkům v Česku. „Dokonce bych řekl, že většina lidí nám přispěla, protože chtěla podpořit pomoc na Ukrajině přímo ve válce – a dohromady to budou už dvě miliardy korun,“ říká výkonný ředitel společnosti Člověk v tísni Šimon Pánek.

Do této částky přitom organizace započítává i přímé materiální dary, peníze, které byly poslány na jiný než veřejný sbírkový účet, a taky chtějí občas firmy dar poskytnout přes různé smlouvy. „A půl miliardy z těchto peněz už bylo na pomoc použito,“ dodává.

Čtěte také

„Není to pro nás zas tak výjimečné – taková naše mise v Sýrii má roční rozpočet miliardu korun. Člověk v tísni v roce 2021 hospodařil s ročním rozpočtem 2,8 miliardy. Čili ano, je to hodně peněz, ale není to něco, co bychom neuměli dobře zvládnout.“

Pánek odhaduje, že se bude válka na Ukrajině s časem postupně utlumovat. „Protože ruská strana nebude mít sílu postupovat, ale ani to nebude chtít vzdát, takže dojde k polozamrzlému konfliktu. Možná k nějaké linii příměří nebo rozhraničení, jaká tam byla nastavena před sedmi lety.“

„Pak je samozřejmě otázka mezinárodní garancí pro Ukrajinu, aby se to za několik let zase neopakovalo. A pak teprve přijde čas na obnovu Ukrajiny. Takže my s tou částkou pracujeme v horizontu dvou až dvou a půl let.“

Přispělo 490 tisíc jednotlivců i firem

„Dohromady nám přispělo 490 tisíc lidí z Česka. Jednotlivců, podnikatelů, firem. Usilujeme i o institucionální prostředky velkých dárců, jako jsou zejména velké mezinárodní organizace nebo vlády. A s tím vším plánujeme zhruba na ty 2,5 roku dopředu pracovat tam i tady. Tak, abychom co nejvíc za ty svěřené prostředky – ať už z privátních darů, nebo z EU, OSN, od americké vlády –, jako vždy dokázali co nejvíc pomoci,“ popisuje výkonný ředitel.

Šimon Pánek ve středu obdržel cenu Arnošta Lustiga

Šimon Pánek je novým laureátem Ceny Arnošta Lustiga.

„Jsou to čtyři vlastnosti, které jsou napsány v definici té ceny. Je to odvaha, statečnost, lidskost a spravedlnost – ale nějaké zkoušky jsem nedělal. Porotci mě nehodnotili čísly ani kredity, tak nevím, jak přesně k tomu dospěli. Ale zdá se, že mají pocit, že se alespoň do nějaké míry dají tyto čtyři vlastnosti s mým jménem spojit – a vlastně o tom víc nevím,“ hodnotí.

Sám o sobě nerad mluví, přesto říká: „Mám rád výzvy, mám rád akci a složité situace, které, když člověk zvládne, tak ho naplňují pocitem, že něco dokázal. Nemyslím tím pro tu vnější část, že něco dokážete, ale i pro to vnitřní uspokojení z překonání velkých obtíží, pokud vyřešíte velmi složitou situaci“. 

Prezident?

Václav Havel kdysi o Pánkovi prohlásil, že by byl dobrý prezident. „Tak asi těžko můžete říct nikdy, a to ani do budoucna. Ale pro příští roky to určitě není něco, na čem bych pracoval a na co bych se chystal,“ odpovídá.

Čtěte také

„Ale toto ocenění z úst Václava Havla mě těší, protože jsem si ho velmi vážil zejména pro jeho hodnotové postoje. Pro jeho statečnost v životě, proto, jak obětavě se snažil této zemi pomoci po roce 1989. A člověk má i nějakou tu osobní ješitnost – takže, když Václav Havel řekne, že má pocit, že bych to, co dělal on, taky nějak naplňoval, tak já si to pamatuji a těší mě to,“ uzavírá.

Celé Hovory Davida Šťáhlavského najdete v audiozáznamu.

autoři: David Šťáhlavský , lup
Spustit audio

Související