Ukrajina je obilnicí Evropy. Zničena bude jistě i část loňské úrody, míní analytik Petr Havel

17. duben 2022

„Až konflikt na Ukrajině skončí – a stane se to dřív či později –, tak bude Ukrajina velmi zdevastovaná země. Nejen z hlediska zemědělství, ale vůbec celé své infrastruktury, průmyslu, obchodu a podobně,“ říká analytik Petr Havel, který se dlouhé roky zabývá stavem zemědělství a také proměnami krajiny.

Většina lidí Ukrajinu samozřejmě vnímá jako obilnici Evropy, ale podle analytika produkuje kukuřici, slunečnici a řadu dalších významných nejen zemědělských komodit. Odhadnout se nedá ani to, jaká tam bude úroda.

Agrární analytik Petr Havel je přesvědčen, že v dnešní stresující době je důležité nesedět doma, být v kontaktu s realitou a vnímat, co se kde děje

„Míru devastace krajiny nedokáže teď nikdo postihnout, protože by musel celou tu zemi objet. Většina reportérů a novinářů je spíše kolem měst, na která jsou vedena útoky. Pravda je, že venkov bývá obecně válkami o něco méně postižen, protože nejsou místa důležitá pro infrastrukturu.“

„Nepochybně ale část už i loňské a také letošní úrody zničena bude. Je ale potřeba vědět, že to není jenom to zničení úrody, ale to výrazné omezení exportu. Zvlášť, když v poslední době Rusko blokuje ukrajinské přístavy,“ vypočítává.

Celé Hovory Evy Hůlkové najdete v audiozáznamu.

autoři: Eva Hůlková , lup
Spustit audio

Související