Ujít cestu, která je vidět i na glóbusu. Sylvie Korbařová a Matěj Koudela vypráví o svých trecích

14. červenec 2020

Všechno to začalo v Pyrenejích na GR11. Na prvním dálkovém treku zažili Sylvie Korbařová a Matěj Koudela souboj se sebou samotnými, cestu od moře k moři i divoké hory. Následovaly další evropské traily, novozélandský Te Araroa, ale i cestování kolem hranic Česka.

„Máme rádi věci v úplnosti, od začátku do konce,“ říkají Sylvie Korbařová a Matěj Koudela o tom, proč je oslovila španělská pyrenejská trasa GR11. Po ní šli od Atlantského oceánu až ke Středozemnímu moři bezmála 50 dní od června do srpna. Museli zápasit s terénem, zdravotními problémy, ale i třeba s rozdílným tempem.

„Člověk zjistí, jak na tom s tím druhým je. Nic se neutají. Vyčistí se vzduch,“ komentuje Matěj partnerskou dynamiku na náročných cestách. „Jako dneska si pamatuju, jak jsem si říkala, že nemůžu. Proč si tohle dělám?“ popisuje Sylvie, jak vznikaly různé konflikty z únavy. „Teď už jsme ale skoro jako jedno tělo,“ tvrdí Matěj. „Hádky už jsou otázkou minut, a ne hodin,“ dodává se smíchem Sylvie.

Te Araroa, Sylvie a Matěj na Whanganui river

Hledali jsme, co se GR11 vyrovná, nebo ji předčí

Dvojice se nepovažuje za ultralightery, ale postupem času odlehčila vybavení, které s sebou berou. Sylvie rozvíjí fotografování na cestách, Matěj se rozhodl ušít vlastní stan. V následujících letech ušli 620 km trasy GR 5 v té části, kde překračuje francouzské Alpy, začíná v městečku Saint-Gingolph u Ženevského jezera a končí v Nice. Anebo podnikli březnový výpad na GR 221 na Mallorce. O svých cestách píší blog Cestuj se mnou.

Novozélandské dobrodružství

Na sklonku roku 2019 vyrazili Sylvie a Matěj na novozélandský trail Te Araroa. V začátcích také zápasili s fyzičkou. „Jsme úplně rozbití, chodidla v jednom ohni, záda bolavá, ruce a obličej buď spálené, nebo ošlehané od větru,“ popsali hned čtvrtý den cesty, vedoucí nejdřív po plážích. Přešli Severní ostrov Zélandu, ale v polovině Jižního museli akci zakončit třítýdenním pobytem v karanténě a následně repatriačním letem do Prahy kvůli pandemii covid-19. Teď plánují navázat na svoji cestu po české E3 a postupně pokračovat v obcházení českých hranic. Pak se ale chtějí na Nový Zéland vrátit a cestu dokončit.

Poslechněte si celé vyprávění sympatické dvojice o jejich dálkových trasách v kompletním záznamu cestovatelského pořadu Casablanca!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.