Uhoněných a ustaraných „dětí“ je u nás 600 000. Příručka pro pečující jim možná pomůže

18. březen 2019

Přibližně 600 000 lidí můžeme označit za uhoněné, ustarané děti. Kromě zaměstnání a starosti o domácnost jim přibyla péče o stárnoucí rodiče. I pro ně vydává Fond dalšího vzdělávání novou příručku Jak na péči.

Tuto příručku si můžete stáhnout na stránkách Fondu nebo na webu Pardubického kraje.

Příspěvek na péči se zvyšuje

Finanční podpora pečujících rodin je v gesci úřadu práce, o příspěvek na péči je třeba zažádat si právě tam. V České republice pečující osoba žádnou finanční podporu nedostává, ale příjemcem příspěvku na péči je vždy závislá osoba, tedy ta, o kterou pečujete. Příspěvek na péči je rozdělen do čtyř kategorií.

  • První stupeň: 880 Kč u dospělé osoby
  • Druhý stupeň: 4 400 Kč u dospělé osoby
  • Třetí stupeň: 8 800 Kč - od 1. července se zvyšuje na 12 800 pro dospělé, u dětí je to ještě příznivější
  • Čtvrtý stupeň: 13 200 - od 1. dubna se zvyšuje na 19 200 Kč

Kdo vám pomůže v péči o blízké v začátcích?

V České republice je podle Hany Geissler funkční systém profesionálů, kteří mohou poskytnout podporu hned na začátku. Například v nemocnici jsou zdravotně-sociální odborníci, kteří při propouštění pacienta do domácí péče poradí, jaké pomůcky budou potřeba, a jaké další navazující služby si můžete objednat. Budou vás také informovat o finanční pomoci. Pokud se to nestane ve zdravotnickém prostoru, obraťte se na sociální pracovníky na Úřadu města. Pokud bydlíte na vesnici, zavítejte do spádové obce.

25. března se v budově Krajského úřadu na Komenského náměstí v Pardubicích koná Seminář pro pečující a představení nové příručky Jak pečovat. Jsou dva termíny, první od deseti hodin dopoledne a druhý od půl třetí odpoledne. Seminář je pro všechny, kteří zvažují péči o své blízké, i pro ty, kteří pečují dlouhodobě. Kromě školitelek z Fondu vzdělávání tam bude i sociální pracovník Krajského úřadu Pardubice, který odpoví na konkrétní otázky.

Spustit audio

Související