Události. Z deníkových sešitů spisovatele Jana Hanče

27. listopad 2022

Být umělcem znamená vidět, slyšet a cítit, co všichni ostatní vidí, slyší a cítí, ale neuvědomují si to. I tak by mohl znít leitmotiv Událostí, „outsiderských“ zápisků básníka, prozaika a překladatele Jana Hanče. Kompozici z jeho deníkových záznamů poslouchejte on-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Účinkují: Ladislav Frej, Radim Vašinka, Hana Brothánková
Připravila: Marie Valtrová
Režie: Michal Pavlík
Natočeno: v roce 1990

Plzeňský rodák Jan Hanč (1916–1963) vyrůstal po většinu času v Praze, kde se zrodila také jeho vášeň pro sport. Lehké atletice, především sprintu na 200 metrů, se věnoval jak závodně, tak později jako trenér. Po absolvování obchodní akademie působil jako obchodní zástupce a nákupčí Pragofructu, později byl zaměstnán jako plánovač v ČKD. Zdravotní stav mu však neumožňoval v práci dále pokračovat a roku 1961 odchází do invalidního důchodu.

Své první básně publikoval roku 1946, kdy byl již součástí Skupiny 42. Další básně byly pak, především zásluhou Jana Lopatky, publikovány až posmrtně. Hančovy deníkové záznamy ukazují lidskost a každodennost ve všech jejích podobách. Můžeme sledovat volný proud myšlenek člověka, který jako by proplouval životem, a přitom nebyl jeho přímým účastníkem, jen pouhým pozorovatelem. Zapisovatel tu bez jakéhokoliv zřejmého jednotícího záměru zachycuje své myšlenky i všední události ze svého okolí, které mísí s ironickými i sebeironickými glosami, apostrofami a pointovanými příběhovými fragmenty.

Živost a naléhavost literárního projevu je dána tématy a motivy, které jsou aktuální v každé době – lidská hloupost, otázky mravnosti, ale také snaha nalézt něco neobyčejného v obyčejném světě. Autor nás nechává nahlédnout jak do svých úvah o niterných tématech, jako je povaha češství či význam lidské existence, tak do o něco povrchnějších, ale neméně důležitých myšlenek o ženách či sportu.

Sbírka poprvé vyšla v roce 1948, reedice se dočkala hned několikrát, naposledy v roce 2016.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.