U zrodu Velmi špatných pohádek Marty Sýkorové stálo zklamání a prohra

Velmi špatné jsou pohádky z konkrétního a dobrého důvodu. Jejich autorka chce, abychom se při čtení zamysleli nad sebou samými, nad svým životem, nad svým jednáním a uvědomili si, že se všechno dá změnit.

Za velkou životní ránu považuje Marta Sýkorová okamžik, kdy neuspěla u bakalářské státnice. Zároveň si ale později uvědomila, že to bylo také nastavení zrcadla. „Došlo mi, jak jsem se snažila stíhat stále více a více věcí, nikomu jsem nic neodmítla, nedokázala jsem si vyhradit prostor pro sebe,“ vzpomíná na prvotní impuls k napsání příběhů.

Pohádky mají dva konce, špatný a dobrý. A také poselství, že např. nemůžeme všem do nekonečna uhýbat, že sny máme od toho, abychom je uskutečňovali nebo že říct ne je naše právo.

Marta Sýkorová molekulární biologii a genetiku na Masarykově univerzitě v Brně dostudovala, v současné době je doktorandkou olomoucké Cyrilometodějské teologické fakulty. Hraje na housle, flétny a zpívá v kapele Dobrá otázka a zkouší divadelní improvizaci.

Všechny hosty a rozhovory z pořadu Větrník najdete i na webu Českého rozhlasu Olomouc nebo v podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

autor: voj
Spustit audio