U Tří srdcí v Bystřici nad Pernštejnem můžete zacvaknout zámek. Z lásky, pro radost, nebo na něj napsat své přání

Díky jedné básni Karla Hynka Máchy už máme navěky spojeno, že první máj je lásky čas. V Bystřici nad Pernštejnem mohou zamilovaní navštěvovat romantické místo U Tří srdcí. Lavičku ve tvaru srdce doplňuje dlažba ve tvaru srdce, a na ní stojí třetí srdce.

Je červené, z kovu, a z obou stran je na ně možno na silné pletivo zacvaknout zámek. Různě velké a různě barevné či popsané zámky postupně přibývají, často i s monogramy zamilovaných. „Ten nápad přišel za covidu, kdy ta doba byla taková zvláštní pro mě i pro kolegyni, která se mnou do toho šla. Velkou inspiraci jsem našla na Slovensku, kde se v místě, kam jsem přijela, zámky věšely na takový mostek lásky, u toho si člověk dal kafe, takže tam byla taková pohodička, tak jsem si řekla, pojďme něco takového udělat u nás,“ vzpomíná autorka nápadu i designu červeného srdce Martina Chmelíčková.

Srdcí přibývá

Srdce vyrobil podle jejího nákresu šikovný kamarád z kovovýroby. „První srdce máme v Jimramově, to je můj rodný městys, tam je umístěné na náměstí vedle úřadu, a pak máme ještě mimo Vysočinu na stezce Valaška v Beskydech přímo na stezce korunami stromů, kde je krásný výhled na panorama,“ říká Martina. Příští srdce ve zlaté barvě přibude na Třebíčsku ke glampingové chatce, kterou firma Martiny Chmelíčkové MaJa art chystá.

"Srdce ve tvé dlani" nechává důvod k zacvaknutí zámku na každém. „Může to být z lásky, nebo si tam dejte nějaký svůj sen, čeho chcete dosáhnout, svoje přání, nebo třeba jen tak pro radost, abyste se mohli na to místo vrátit a podívat se, jestli tam ten váš zámeček ještě je. Je to na každém,“ usmívá se autorka nápadu, která nechala zámky na každém ze svých srdcí a občas je takto zajede "zkontrolovat".

Spustit audio