U SOČRu hostuje legendární francouzský dirigent Sylvain Cambreling. Uvede díla Janáčka, Bartóka a Messiaena

16. leden 2023

Spojení středoevropské a francouzské hudby slibuje hostování francouzského dirigenta Sylvaina Cambrelinga u Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Koncert, který se uskuteční v pondělí 16. ledna v 19:30 v pražském Rudolfinu, uvede skladba Žárlivost, původní, Janáčkem zavržená předehra k opeře Její pastorkyňa. 

Poté zazní Bartókův Koncert pro housle a orchestr číslo 2, ve kterém se představí vynikající finská houslistka Elina Vähäla, a program pak uzavře duchovní skladba Nanebevstoupení od Oliviera Messiaena.

Elina Vähälä

Jaké jsou vaše dosavadní zkušenosti s českými orchestry?

Již v roce 1998 jsem spolupracoval s Českou filharmonií. Na letním festivalu v rakouském Salcburku jsme tehdy společně uvedli Janáčkovu operu Káťa Kabanová. A poté jsem byl k tomu orchestru několikrát pozván, abych dirigoval symfonické koncerty. A teď jsem po téměř dvaceti letech opět v Praze, tentokrát ale u Symfonického orchestru Českého rozhlasu. A je to moje úplně první umělecké setkání s tímto tělesem.   

A jak se vám s rozhlasovými symfoniky spolupracuje?

Tak jako s každým rozhlasovým orchestrem, který je zvyklý na rychlou práci. V případě tohoto koncertního programu jde o repertoár, který není pro toto těleso úplně běžný, tři ze čtyř skladeb které studujeme, jsou opravdu náročné. Ale nakonec i skladba od Leoše Janáčka, kterou program otevřeme. Je třeba hodně vysvětlovat, soustředit se na detaily. Ale zkoušku od zkoušky jdeme opravdu velkými kroky kupředu. A myslím, že koncert bude opravdu velmi dobrý. 

Koncert vysíláme na Českém rozhlase Vltava v pondělí 16. ledna od 19:30 v přímém přenosu.

Jaké místo zaujímá Janáček v kariéře Sylvaina Cambrelinga? A jak často se ve své kariéře vrací k hudbě Bély Bartóka? Poslechněte si celý rozhovor, který vedl hudební redaktor Mozaiky Daniel Jäger.

 

autor: Daniel Jäger
Spustit audio

Související