U pyramid mi to došlo. Cesta je cíl. Jan Novotný dojel na kole z Prahy do Egypta a Tibetu

24. březen 2024

Na kole z Prahy do Egypta. Jako zaprášený a unavený student bez peněz se také stal oficiálním hostem jordánského krále a žasnul v horách i u pyramid, kam se dostal vlastními silami. Později dojel na kole za půl roku z Prahy do Tibetu a Nepálu. Objel Austrálii. Vydal se z Bangkoku do Singapuru.

Cestovat sám je velká zkušenost, uvažuje Jan Hanz Novotný. „Není to pro každého, ale člověk se o sobě hodně dozví. Na cestách zažívám silné ‚aha momenty‘ a pocity osvícení,“ tvrdí. „Když jsem na své velké cestě dojel z Prahy na gruzínské hranice vysoko v horách, byl jsem úplně omámený tím, že jsem se tam dostal sám vlastními silami. On je svět schopný nabídnout i tohle? To snad není možný, říkal jsem si.“

Za svoji iniciační cestu označuje sólo cyklocestu, kterou podnikl jako 19letý student. Měl na ni 500 německých marek. Z Prahy dojel do Jordánska a Egypta. „U pyramid jsem po půl roce na cestách potkal autobusy a turistů. A tam mi to došlo. Tohle není cíl, protože poznávací zájezd s cestovkou sem přece dorazil taky. Cíl je to všechno, co se mi už stalo.“ Na podobné cesty se chtěl jednoduše znovu a znovu vracet.

Přece tam nepoletím!

Pak zatoužil po Tibetu. „Byl to jeden z mých dětských snů, hodně jsem o něm četl. A zároveň jsem věděl, že když poletím do Pekingu, tam přestoupím a přistanu ve Lhase, tak to mě žádné osvícení čekat nebude. Chtěl jsem si to protrpět.“ Nebylo jasné, jestli bude možné všude projet a kde ho zastihne nástup zimy. Nakonec si cestu prodloužil až do Nepálu a vydal z ní knihu.

Jak se jede na kole přes poušť v australském outbacku, kde zdroje vody oddělují stovky kilometrů a po silnicích jezdí superdlouhé náklaďáky zvané road trains? Poslechněte si zážitky z několika cyklocest Jana Hanze Novotného v novém díle podcastu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.