Tyjátr – Zakus cirkus!

2. duben 2012

Začalo jaro a s ním i cirkusová sezona. Svá šapitó otevřely tradiční české cirkusové společnosti. Ale také nový cirkus představil na konci března některé, u nás doposud neznámé projekty. Nový cirkus nepřijel se stany a zvěřinci, ale usídlil se na scénách pražských divadel, která jsou k prezentaci cirkusových umění ideálně uzpůsobená.

Kulturní dům Mlejn ve Stodůlkách se na čtrnáct dní stal rezidencí i místem pro představení scénického novocirkusového projektu belgického souboru MagdaClan. Všichni členové souboru pochází z Itálie a většina z nich jsou absolventi cirkusových škol Flic Scuola di Circo v Torinu a Ecole Supérieure des Arts du Cirque v Bruselu. Soubor vznikl před rokem a jeho uměleckým vedoucím a režisérem se stal ředitel cirkusové školy Flic Roberto Magra.

Roberto Magra
Je to soubor lidí, kteří jsou přáteli, kteří spolu studovali a nakonec zjistili, že spolu chtějí i pracovat a tvořit v rámci vlastního souboru. Já jsem s nimi spolupracoval nejprve jako jejich pedagog v rámci školních projektů a dnes v souboru působím jako režisér a také herec.
Na začátku celé práce byla idea, která vycházela z nápadů celého týmu. A jelikož se jedná o týmovou práci, nemáme pouze jeden pevně stanovaný příběh. Inscenace Decadi je živý tvar, na němž pracujeme formou improvizace s jednotlivými předměty, nástroji, ale především s vlastním tělem. V první fázi zkoušení jsme nejprve dělali pokusy s předměty a cirkusovým nářadím, i s tím, co jsme našli. Teď jsme ve druhé fázi tvorby, kdy nasbírané poznatky a naučenou techniku zasazujeme do významového rámce.

Inscenace Decadi, jejíž fragment MagdaClan ve Mlejně představil, je inspirovaná francouzským revolučním kalendářem z 18. století. Sedmidenní týden byl nahrazen týdnem desetidenním, který zakončuje den oslav nazvaný decadi. Na inscenaci Decadi se podílí i český herec a režisér Petr Forman. Jednotlivé obrazy naznačují, že zpracovávaná inscenace se ponese v duchu lyrickoepických obrazů, v nichž bude využita pestrá škála cirkusových disciplín; od párové akrobacie přes manipulaci s předměty, jednokolku až po akrobacii závěsnou. Podstata každého představení je dána především otevřeností formy, která počítá s divákem nejen jako s účastníkem, ale také jako spoluhráčem. Finální verzi projektu budeme moci vidět v České republice v září 2012.

Další raně jarní novocirkusový večer byl k vidění v Paláci Akropolis. Na lana, šály a hrazdy se tentokrát zavěsili mladí cirkusoví artisté, kteří své dovednosti nabyli v kurzech centra pro nový cirkus Cirqueon. Cirqueon chtěl prostřednictvím komponovaného večera představit, jakým způsobem jednotliví účastníci kurzů ve spolupráci s profesionálními lektory pracují a že je možné zapracovat tyto schopnosti do komplexnějšího divadelního obrazu. Představení nazvané Cirkopolis režíroval Janek Lesák.

Janek Lesák
Ono je to poslední dobou taková hitovka. Mě zajímalo, jaká je to hitovka, co to všechno umí a zda je to k něčemu použitelné. Tento večer je spíše skládačka vytvořená z dlouhodobé tvorby Cirqueonu. Takže to nebyla ani tak moje autorská práce, jako spíš práce kompilační, v tomto smyslu režijní.
Tady jsem zatím nepřišel na to, než vycházet z toho, co vidím. Beru v potaz, že jsem nepracoval s profesionály, ale tady v tomto případě si nemyslím, že je profesionál a amatér, ale tady jde o nějaký stupeň, na kterém artisti jsou. A čím je ten stupeň vyšší, tím více to umožňuje cest. S novým cirkusem nemám extra zkušenost a sám se tomu nevěnuju, takže je důležitější vycházet z toho, co oni mi poskytnou a sami nabídnou.

Show must go Cirqueon, znělo heslo večera. Nový cirkus je hitem posledních let, ale důležité je neustrnout, nepodlehnout pouhé povrchní líbivosti populární formy a dále povědomí i dovednosti spojené s novým cirkusovým proudem rozvíjet. Nadcházející festivalová sezona a s ní spojené mezinárodní festivaly jako Letní Letná nebo Cirk UFF budou zdrojem nejedné novocirkusové inspirace.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.