Tyjátr – Men and Mahler

20. únor 2012

Dánský choreograf a tanečník Palle Granhøj přijel do Prahy, aby na mezinárodním tanečním workshopu vybral tanečníky z osmi evropských zemí do nového projektu nazvaného Men and Mahler. Tento tvůrčí projekt iniciuje české sdružení Nová síť.

Občanské sdružení Nová síť, které v českém uměleckém prostředí působí samostatně už od roku 2004, iniciovalo mezinárodní projekt Development of New Art, ve zkratce DNA, na nějž už podruhé získalo podporu evropského programu Culture. Cílem projektu DNA pro roky 2011 až 2013 je sdružovat nezávislé umělce, jejichž tvorba se soustřeďuje na pohybové divadlo, současný tanec a jiné formy fyzického divadla nebo videoartu. DNA oslovuje umělce, kteří se nebojí jít ve své tvorbě napříč uměleckými druhy i žánry a objevovat nejen nové cesty k současnému živému umění, ale dávat mu i nové významy.

V letech 2009 až 2011 proběhlo první kolo mezinárodní umělecké spolupráce v rámci DNA, z něhož vznikl projekt Casablanca Therapy. Projekt pro období 2011 až 2013 nese název Men and Mahler a osobností, která ho povede, je dánský choreograf a tanečník Palle Granhøj.
Granhøj působí od roku 1986 jako profesionální tanečník a choreograf. V roce 1990 vytvořil choreografický debut Torzo a založil Taneční divadlo Palleho Granhøje, z něhož se záhy stal soubor Granhøj Dans. V Praze hostoval Palle Granhøj se svým věhlasným souborem poprvé v roce 1999. V minulém roce dokonce otvíral svou inscenací Dance me to the end on/off love festival Tanec Praha.

Do DNA se tentokrát zapojilo 8 institucí z 8 evropských zemí. Z nich Palle Granhøj vybíral jednotlivé spolutvůrce a interprety projektu Men and Mahler.

Palle Granhøj
Celý projekt začal tím, že mě kontaktovalo dánské centrum Bora Bora, partner projektu DNA. Ředitel Bora Bora mi nabídl možnost tvořit a vést mezinárodní taneční projekt. Což mě na začátku trochu znervóznilo, ale na druhou stranu nadchlo. Cílem mého souboru je nejen tvořit, ale mít možnost se svým uměním cestovat, dělit se o něj s jinými lidmi, v jiných koutech světa. Máme také chuť naše zkušenosti předávat dál. Na druhou stranu se také potřebuji učit novým tvůrčím přístupům. Čili idea DNA vytvořit mezinárodní projekt a následně s inscenací cestovat byla ve výsledku velká výzva a příležitost.

02559512.jpeg

Palle Granhøj se po 20 letech uměleckého působení ve světě současného tance opět vrací k mužské taneční technice. V Men and Mahler proto budou vystupovat jenom muži.

Palle Granhøj
Když jsem začínal svou kariéru tanečníka, soustředil jsem se především na taneční techniku mužů. Od té doby už uplynulo 20 let, což je doba, po které už máte možnost zhodnotit, co z vašich metod a postupů funguje a co nefunguje. Po 20 letech jsem se zase vrátil k mužskému tanci a začal o něm znovu přemýšlet a detailněji ho zkoumat. Což se také pojí se sociálními tématy a postavením muže v dnešní společnosti.
Mahler mě zajímá proto, že mi jeho hudba připadá jako jedna z nejsmutnějších a nejbolestnějších. A v podstatě tak popisuje jeden z nejsilnějších mužských pocitů své doby.

První workshop projektu Men and Mahler proběhl v prosinci v Budapešti. Následoval workshop ve Vilniusu a Praha je třetí a poslední destinací, v níž workshop pro výběr tanečníků a performerů probíhá. V Praze také proběhla fáze bilancování a rozhodování, kteří tanečníci se budou na vzniku inscenace Men and Mahler podílet.

Palle Granhøj
Všechny tři workshopy probíhaly v duchu metody, kterou na svou taneční tvorbu aplikuju už poměrně dlouho. Jedná se o metodu obstrukce. Je to jeden z možných způsobů, jak v jedinci probudit kreativitu a pohybovou expresivitu. Zakládá se na tom, že lidem, kteří jsou naučení dělat přesné pohyby, třeba zrovna taneční, postavíte do cesty nebo jejich pohybové trajektorie překážku, například jinou osobu. Tuto překážku musí překonat, aniž by se vzdali pohybů, které měli před tím naučené. Je to chvíle, kdy začnou tvořit. S touto metodou pracuju skoro 20 let a ona stále funguje.

Pro projekt Men and Mahler hledá Palle Granhøj více než dokonalé tanečníky, skutečné osobnosti, které dokážou být na jevišti více lidmi než technicky vycizelovanými umělci. Hledá někoho, kdo má duši a dokáže ji přetělesnit do tance a scénického pohybu.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.