Tyjátr – Divadelní Flora 2012

7. květen 2012

Vždy napjatě očekávaný festival Divadelní Flora zahájí v Olomouci svůj 16. ročník už 10. května. Deset dní bude uvádět více než 50 různých kulturních produkcí. Letošní ročník je charakteristický třemi samostatnými dramaturgickými liniemi.

Loňská 15. Divadlení Flora se zaměřila výhradně na české divadlo, potažmo české umělce, kteří se zahraničními divadelníky spolupracují. Tradiční festival s mezinárodní účastí, který v Olomouci spolupořádá občanské sdružení Divadlo Konvikt a Moravské divadlo Olomouc, představí na 16. ročníku program nabitý pěti desítkami divadelních i nedivadelních produkcí. Ty se ve dnech 10. až 20. května odehrají na osmi scénách po celé Olomouci. Jan Žůrek, dramaturg festivalu a umělecký vedoucí Divadla Konvikt, představil hlavní program festivalu a jeho dramaturgický koncept.

Jan Žůrek 16. ročník nabídne tři dramaturgické linie. První bude sledovat profil režiséra Jana Mikuláška. Jeho tvorbu napříč různými divadly, ve kterých v České republice tvořil.

S Mikuláškovými inscenacemi se v Olomouci představí Národní divadlo moravskoslezské, Divadlo Petra Bezruče, brněnská Reduta a Husa na provázku nebo pražské Divadlo v Dlouhé. Diváci se mohou těšit na Mikuláškovy adaptace klasických románů, mezi nimi romány Na větrné hůrce nebo Doktor Faustus. V programu se objeví i adaptace současné prózy, jako je Gottland a Europeana.

Jan Žůrek Druhá dramaturgická linie se zaměří na Divadlo Komedie, které k 30. červnu končí svou činnost. My jsme se rozhodli, že „divadlo roku“ představíme v jeho plné síle a nabídneme hned sedm inscenací tohoto souboru. Bude to tedy průřez toho, co dělali různí režiséři v Divadle Komedie.

02175832.jpeg

Na retrospektivě jasně divadelně profilované české polistopadové scény pracoval ředitel festivalu Petr Nerušil s Dušanem Pařízkem již během hostování Divadla Komedie na loňské Floře. Nakonec se podařilo dojednat reprezentativní soubor inscenací, v němž figurují tituly jako Goebbels/Baarová, Víra, láska, naděje, Weissenstein nebo Srdce temnoty.

Jan Žůrek Třetí linie je ze všech možná „nejalternativnější“, protože se soustřeďuje na visegrádský tanec. Tato linie je součást projektu Power of Visegrad dance. V rámci tohoto programu nabídneme zajímavé tituly z visegrádského regionu a také jednu naši vlastní produkci, v rámci níž jsme několik tvůrců z Visegrádu přizvali ke spolupráci. Společnými silami vytvořili představení, jež bude letošní Divadlení Floru otevírat.

02597037.jpeg

Na inscenaci Power Power Dance se podílí tanečníci ze slovenské Debris Company, polská tanečnice Anna Steller a český soubor VerTeDance. Hlavním tématem mezinárodního projektu je otázka energetické bezpečnosti a aktuálního využití energie. Režisérem Power Power Dance je Jozef Vlk.

Jan Žůrek Divadlení Flora se bude tradičně odehrávat na jevišti Moravského divadla Olomouc, na Konviktu, a to jak v divadle K3, tak na Parkánu, kde stojí pravidelně naše šapitó. Zajímavý je hudební program, který se bude konat na pódiu Jazz Tibet Clubu, což je velmi progresivní olomoucká hudební scéna. Velkou novinkou bude, že část programu se bude odehrávat v prostorách S-Cube. S-Cube je multifunkční sál, kde působí například Divadlo na cucky. Je to vlastně ta středně velká scéna, která nám doposud v Olomouci scházela.

Novinkou jsou rovněž veřejné reprodukce rozhlasových her. Ateliérem Českého rozhlasu Olomouc budou provázet režiséři Tomáš Soldán a Michal Bureš.

Divadelní Flora začíná už 10. května, nejvyšší čas vyrazit za skvělým divadlem na Hanou.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.