Týden zabřichapopadání

25. únor 2003

"Za břicho lze se popadati symbolicky nebo funkčně," praví Jiří Suchý, když vypráví o úspěších jednoho z nejslavnějších fiktivních českých komiků. V případě pardubického publika Grand festivalu smíchu bylo nutno volit popadání funkční, neboť inscenace byly k popukání a "kdo se nepopadl za břicho popukal". Vzorem mohl být divákům i nefiktivní král komiků Vlasta Burian, jehož smích byl včleněn do festivalové znělky. Od 3. do 9. února tak v Pardubicích večer co večer zněl z amplionu na náměstí smích, který zval ku zasmání.

Festival měl dvě části. Především to byla část soutěžní, která probíhala po večerech v nádherně zrekonstruovaném městském divadle a kterou bedlivě sledovaly hned tři poroty. Jedna odborná, složená ze samých renomovaných kritiků, pak o nějakou tu generaci jinak smýšlející porota studentská, z pražské divadelní vědy a pak porota u divadla nejobjektivnější - porota plného hlediště. Tohoto programu se zúčastnilo šest inscenací regionálních divadel a spektrum komedií bylo velmi široké. Od klasické francouzské situační komedie Georgese Feydeaua Ten kdo utře nos, přes Stroupežnického Furianty, Benešovu operetu Na tý louce zelený až po nehratelného Camoletiho, poetického Vančuru a současného Zelenku s jeho Příběhy obyčejného šílenství.

Ten kdo utře nos

Doprovodný program byl ještě pestřejší. Vystoupily zde tři studentské soubory, bylo zde loutkové divadlo, byla zde pantomima, improvizace Divadla Vizita a jako zajímavá dramaturgická volba i jedna coolnička v podobě Shopping and Fucking. Vrcholem doprovodného programu a pro mnohé i vrcholem festivalu bylo pohlazení na duši od Divadla v Dlouhé a jejich malé vánoční povídky.

Diváci se vskutku smáli celý týden. Někdy více, někdy méně, ale víceméně stále. A na čem se smáli nejvíc, jsme se dozvěděli v neděli, kdy se rozdávaly perníkové ceny. Diváci se nejvíce smáli na domácím souboru Východočeského divadla Pardubice a jejich Feydeauově komedii Ten kdo utře nos. K divákům se připojila se svojí cenou i odborná porota, studenti naopak využili své volnosti k výběru jedné libovolné třešinky na festivalovém dortu a dali cenu za dramaturgickou volbu Příběhů obyčejného šílenství Jihočeskému divadlu České Budějovice. A aby smích Vlasty Buriana měl své nástupce, byli zvoleni i komici - jeden ženský a jeden mužský a sice Bibiana Šimonová a Vladimír Doskočil.

A tak skončil festival, ale smích jistě ne, neboť Pardubické divadlo se smíchu nebojí a má na repertoáru dostatek komedií, odměnou mu za to je plné hlediště.

autor: Jelena Malostranská
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.