Týden očima Petra Schwarze: Marťané v bouři

23. červen 2018

Písečná bouře na Marsu se rozšířila na celou rudou planetu, na severní polokouli planety Země slunovratem začalo léto, u nás se vzápětí ochladilo, přišly mraky.

A o sestavování nové české vlády s důvěrou sněmovny se i nadále dá říci jedině, že důvěru zrovna nevzbuzuje.

Designovaný premiér Babiš na sklonku týdne konečně zveřejnil, koho hodlá do vládního kabinetu navrhnout za své hnutí ANO.

David Klimeš: Neschopnost stran udělala z prezidenta už zase krále české politiky

Komentátor David Klimeš

Prezident může nominaci Pocheho zaříznout a rozvrátit chystanou druhou vládu Andreje Babiše. Nebo se vyslovit pro výměnu rezortů mezi stranami tak, aby Poche nebyl v Černínském paláci. Anebo s blahosklonností imperátora milostivě na Pocheho kývnout za spoustu jiných ústupků pro Hrad, například ohledně nové sady velvyslanců.

Už dříve se vědělo, že ve vládě nebudou pokračovat doposud pro veřejnost nejvýraznější osobnosti hnutí, tedy kromě Babiše samotného – dosavadní ministr zahraničí Stropnický si bude léčit rozbolavělou páteř radši na ambasádě v Izraeli, ministryně obrany Šlechtová ztratila Babišovu důvěru a nyní se zřejmě pro ni hledá ambasáda co nejvzdálenější od Prahy a ministr spravedlnosti Pelikán už toho měl dost úplně a tento týden složil i poslanecký mandát.

Nahradit by ho podle Babiše měla na ministerstvu spravedlnosti nynější poslankyně Malá, jejíž kvalifikace spočívá v bezmezné loajalitě k velkému šéfovi, vyjádřená jejím vášnivým bojem za to, aby sněmovna Babiše nevydala k trestnímu stíhání.

Nebudeme debatovat o možnostech

I designovaný premiér musí vědět, že pokud by za vlády Malé na resortu spravedlnosti státní zastupitelství stíhání Babiše a členů jeho rodiny zastavilo, vyvolalo by to ohromné a naprosto oprávněné pochybnosti, zda spravedlnost měří všem stejně. Nebo si je tak nejistý výsledkem, že je mu to jedno?

Jindřich Šídlo: Špatně vybraný hrdina Poche

Jindřich Šídlo

Upřímně řečeno to trochu vypadá, že se sociálním demokratům do vlády vůbec nechce.

Do úplné komedie dospěla kauza Poche. Jen pár hodin poté, co sociální demokraté na konci minulého týdne oznámili, že jejich vnitropartajní referendum rozhodlo o vstupu ČSSD do Babišovy menšinové vlády, designovaný premiér se nechal slyšet, že i pro něj, stejně jako pro prezidenta Zemana a komunisty, je nepřijatelná nominace Miroslava Pocheho na post ministra zahraničí, čímž dal najevo, s jakou rolí ČSSD ve vládě počítá.

Sociálně demokratický předseda Hamáček celý týden pak tvrdil, že přes nominaci Pocheho nejede vlak, aby v závěru týdne poněkud záhadně oznámil, že když tuto nominaci odmítá prezident, nejde o porušení dohod ze strany hnutí ANO, a že tedy právě podle uzavřených dohod vlastně jako předseda nominující strany si tedy může k vedení ministerstva vnitra dočasně přibrat i ministerstvo zahraničí přímo on sám. Mimořádně schopný a pracovitý muž.

Zároveň Hamáček naznačil, že nyní by se tedy zase sociálním demokratům nemusela líbit Babišova nominace Malé na spravedlnost. Domyšleno podle Hamáčkovy logiky, v tom případě by tedy vedení spravedlnosti vlastně mohl dočasně převzít sám Babiš jako předseda hnutí ANO, což by ovšem už nebyla komedie, ale fraška.

Petr Holec: Rozloží problém jménem Poche vládu i ČSSD?

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD)

Miroslav Poche má pověst urputného člověka, co nerad ustupuje. Před časem přežil a dokonce vyšel posílený i z vlastní kauzy, když nevědomky přiznal, že ve straně nelegálně rozpouští peníze z pražských městských firem.

Zatím ale vládne Babišův kabinet bez důvěry a v demisi, a ten tento týden schválil návrh rámce státního rozpočtu na příští rok s padesátimiliardovým schodkem, což vyvolalo otázky, kdy tak asi tato vláda myslí, že přijde čas na snižování dluhu, když to není v době konjunktury. Ministryně financí Schillerová vysvětlovala, že bez schodku rozpočtu by vláda nesplnila své sliby. Na to je ale jednoduchý lék – neslibovat to, na co nejsou peníze.

V Evropské unii začala platit cla na některé výrobky ze Spojených států jako odveta za Trumpova cla na evropskou ocel a hliník. A aby celní válka neusnula, americký prezident hrozí dalším kolem, dvacetiprocentními cly na evropská auta.

Šéfové šestnácti států Evropské unie budou o tomto víkendu rokovat o řešení migrační krize, chtějí se dohodnout před nadcházejícím summitem EU k tomuto tématu. Představitelé Visegrádské čtyřky na toto předběžné setkání mohli jet také, ale nejedou, počkají prý až na samotný summit – jak vysvětlil Andrej Babiš, je to proto, že předem vědí, že by se závěry této schůzky nesouhlasili.

Petr Schwarz

Logika je to úžasná – nebudeme debatovat o možnostech, nebudeme přicházet s návrhy, zato pak budeme nespokojení, že se to dohodlo bez nás. Fantastické. Méně bouří na Marsu přeje posluchačům Českého rozhlasu Plus, sobě i celému světu Petr Schwarz.

autor: Petr Schwarz
Spustit audio