Týden kávy: Kafe podle pravidel!

27. září 2012

Podle americké studie zveřejněné na webu Career Builder pijí podle všeho nejvíce kávy vědci a výzkumníci. Studie také dodává, že minimálně jedna třetina z celkového počtu pracujících obyvatel USA musí pít kávu, aby přežila pracovní den. Mezinárodní den kávy je stanovený na 1. října.

Přímý původ oslavy celosvětově oblíbeného nápoje není znám, nicméně téměř po celém světě se tato tradice drží, a bylo na čase, aby se dostala i do České republiky.

Jediné místo, kterému pořádání takové události padne jako ulité, je Brno, město s kavárenskou tradicí a nejzajímavějšími kavárnami, jaké v České republice můžete navštívit. O silné kavárenské tradici a festivalu Týden kávy, který se uskuteční od 1. do 7. října, hovořila jedna z hlavních koordinátorek akce Kateřina Eichlerová.

Kateřina Eichlerová
Rozhodli jsme se vzhledem k silné kavárenské tradici, která v Brně je, a k velkému počtu kaváren s rozdílnou atmosférou a nabídkou právě s nimi Mezinárodní den kávy oslavit. Jednak je to program ve zúčastněných kavárnách, jedná se o kulturní program i kávě věnovaný, a jednak je to speciální kávový program, který se bude konat v nákupní Galerii Vaňkovka. Věnuje se celému příběhu kávy. Budou tam přítomní odborníci, kteří budou odborné i laické veřejnosti přednášet zajímavosti, a ve Vaňkovce také proběhne kvalifikace na baristickou soutěž Mistr kávy junior a Mistr kávy profi. V hotelu Internacionál bude program zahájen kávovou módní přehlídkou a Kávová asociace (International Coffee Organization – ICO) bude udílet cenu za celoživotní přínos v kávové oblasti.

Organizátorem Týdne kávy je sdružení Kulturárium, založené v listopadu 2010. Podnětem pro jeho vznik byla kulturní akce Brněnský lunapark aneb Divadlo ke kávě. Festival Lunapark a jeho úspěch se stal klíčovým impulsem pro vytvoření občanského sdružení a taktéž pro společné pokračovaní v oživování brněnské kulturní scény.

02729667.jpeg

Kateřina Eichlerová
Loni nám kavárny přihlášené do soutěže hodnotila Kávová komora České republiky, která vybrala dle svých kritérií deset nejlepších kaváren. Letos jsme po konzultaci s kavárníky usoudili, že to, co kavárny potřebují a vítají, je názor návštěvníků kaváren.

Nemusíte být zrovna vědci, abyste mohli vypít více než jeden šálek kávy denně. Pokud už zatoužíte ochutnat dobrou kávu, tradičně i netradičně, hlavně připravenou podle pravidel, za doprovodu živé hudby, divadelního představení nebo výstavy, zavítejte do Brna v týdnu od 1. do 7. října a zapojte se do víru Týdne kávy.

Spustit audio