Tváří letošních Oscarů je Tvář vody, vizuální Oscar pomyslně putuje i do Česka

5. březen 2018

Měla nejvíc nominací, a taky si nejvíc oscarových sošek, celkem čtyři, odnesla – řeč je o snímku mexického režiséra Guillerma del Tora Tvář vody. Zmíněný tvůrce má i Oscara za režii. Cenu za nejlepší neanglicky mluvený film získala Fantastická žena chilského režiséra Sebastiána Lélia. Čerstvé oscarové výsledky ve vltavské Mozaice okomentovala filmová kritička Alice Aronová.

„Výsledky se daly čekat,“ řekla, „ale ve hře v kategorii nejlepší film bylo i drama Tři billboardy kousek za Ebbingem. Kdyby nejprestižnějšího Oscara získal tenhle snímek, taky by se nikdo nedivil. Del Toro nicméně dokázal, že je bravurním vypravěčem,“ doplnila Aronová. Tři billboardy si nakonec odnesly dva herecké Oscary. Přesněji řečeno – získali je Frances McDormandová za ztvárnění hlavní a Sam Rockwell za výkon ve vedlejší roli v tomhle filmu. „Zcela po právu,“ hodnotí hlasování Americké filmové akademie Alice Aronová.

Čtěte takéTváře 90. Oscarů. Málo překvapení, několik skrytých trendů

„McDormandová zvládla různé herecké polohy a dějové zvraty ve filmu naprosto skvěle. Její výkon byl, řekla bych, až neuvěřitelný.“ Očekávaný je i Oscar pro Garyho Oldmana, který si ve filmu Nejtěžší hodina střihl Winstona Churchilla. „Se svojí rolí se opravdu sžil, navíc měl oporu ve skvělém scénáři a skvělé režii,“ myslí si Aronová. Vedlejšího hereckého Oscara si vysloužila Allison Janneyová, která si zahrála ve filmu Já, Tonya.

Z oscarových výsledků se určitě radovali i odborníci z českého postprodukčního a trikového studia UPP, které sídlí v pražských Vršovicích. Oscara za vizuální efekty si odnášejí tvůrci vizuální stránky sci-fi velkofilmu Blade Runner 2049, a tahle vizuální stránka vznikala mimo jiné právě ve studiu UPP. Z Vršovic pocházejí například staré modely takzvaných replikantů, podvodní souboj nebo jedna půvabná robotka. „Oscar pro Blade Runner 2049 se určitě dá chápat i jako ocenění práce českých specialistů. Ti ostatně své dovednosti osvědčili už mnohokrát a jak naši, tak i zahraniční filmaři je jako spolupracovníky vyhledávají velice často a rádi,“ dodává Aronová.

Blade Runner 2049

V kategorii Nejlepší neanglicky mluvený film byla i letos velká tlačenice. Do konečných nominací prošly opravdu kvalitní snímky, nejšťastnější byli nakonec tvůrci chilského dramatu Fantastická žena. „Současná chilská kinematografie je ve formě. Nabízí silné a současně provokativní příběhy ze současnosti. Na to američtí filmoví akademici očividně slyší,“ myslí si Alice Aronová.

Fantastická žena

Osmadevadesátiletý režisér James Ivory si odnesl čestného Oscara za celoživotní dílo. „Právem. Byla jen otázka času, kdy ho tenhle legendární filmař získá,“ doplňuje Aronová.

Oscarový večer v hollywoodském Dolby Theater pak hodnotí jako tradiční, bez velkých dramaturgických houpaček. „Vyhlášení nejlepšího filmu bylo letos bez chyb, Warren Beatty a Faye Dunawayová se vrátili na místo činu a dali si úspěšný reparát za loňský rok. Nejhezčím okamžikem večera bylo ale vystoupení Frances McDormandové a její poděkování všem ženám v Hollywoodu,“ uzavírá hodnocení letošního slavnostního večera s Oscary Alice Aronová.

Spustit audio