Tuomas Kyrö: Mrzout. Člověk si někdy prostě potřebuje pořádně zanadávat!

9. říjen 2020

Starý mrzout, věčně nespokojený s neutěšeným vývojem a stavem společnosti, je trochu v každém z nás. Snad proto se série povídek finského autora Tuomase Kyrö stala hitem. Jaromír Meduna čte z knih Mrzoutovo Finsko a Mrzout. Premiéru poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jaromír Meduna
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Překlad: Ema Stašová
Režie: Lukáš Hlavica
Premiéra: 5. 10. 2020
Natočeno: v roce 2020

Soused a jediný kamarád mu umřel, manželka je v domově s pečovatelskou službou, doktor mu odebral řidičský průkaz. Stal se z něj mrzout, muž minulosti. Ví, že lépe už bylo a nebude. Svět pro něj skončil zhruba roku 1953, před vším moderním je třeba se uzavřít. A co pomáhá hlavně, je pěkně si postěžovat – na doktora, na syna, na dějiny, na potraviny „lajt“, na všechny ty zbytečné novoty… Na život! „To jsem se zas jednou dožral,“ hlásí na začátku textu Mrzout a my čekáme, s čím přichází.

Tuomas Kyrö

Spisovatel a komiksový kreslíř Tuomas Kyrö (1974) patří mezi nejpopulárnější autory své generace. Jeho mnohostranné dílo zahrnuje romány, rozhlasové hry, fejetony, komiksy, novinové karikatury.

Už v roce 2010 začal do novin psát vtipně vypointované fejetony mrzutého staříka, který si rád postěžuje, jak se jeho svět na finském venkově neustále modernizuje a mění se k horšímu. Texty posléze vyšly i knižně pod názvem Mrzout a vzhledem ke značné čtenářské oblibě se kniha dočkala řady pokračování. Mrzoutovy příběhy se staly předlohou také pro rozhlasové zpracování i celovečerní filmy. Film z roku 2014 se promítá i v českých kinech.

Rozhlasově uváděné texty pocházejí z knihy Mrzout, kterou v překladu Emmy Stašové vydalo nakladatelství Argo v roce 2017, a z knihy Mrzoutovo Finsko, otištěné ve Finské čítance, vydané česky v roce 2018 nakladatelstvím Gutenberg.

Spustit audio