Trojrozměrný komiks pro děti

3. březen 2004

Divadlo Minor uvedlo druhou "kosmickou hru". Po premiéře nazvané Lajka, Čchin a Gagarin hostujícího Divadla Aha! uvedl domácí soubor inscenaci Kosmo - velký boj. Jednoduchý příběh, ve kterém samozřejmě zvítězí dobro nad zlem, inscenátoři pojali jako trojrozměrný komiks.

Vesmírný průzkumník Kosmo ztroskotá na cizí planetě, o níž zjišťuje, že není až tak neobydlená. Místní bytosti jsou však rozdělené na dva tábory, které se Kosmo rozhodne smířit. Velký boj nakonec skončí příměřím a svatbou - zkrátka správným pohádkovým koncem.

Kosmo

Vesmírný průzkumník Kosmo (Rostislav Novák) je do morku kostí optimista bez bázně a hany. Je karikaturou všech kladných hrdinů od Mirka Dušína až po Supermana. Odhodlanost a permanentní úsměv, s nimiž se vrhá do každého dalšího dobrého skutku, hraniční až s hloupostí. Hrdina ztělesňuje jedinou vlastnost, podobně jako schematické postavy kreslených obrázkových seriálů. Na ty ostatně ukazuje i další rys jevištního zpracování.

Místo prospektu je použito napjaté projekční plátno, na něž se promítá kreslené pozadí. To je chvílemi i animované. Živí hrdinové přecházejí do kreslených postaviček na plátně. Divák však ani na chvíli nemůže propadnout iluzi reality, tak je promítaný výtvarný projev stylizován. Na plátně se občas objevují i titulky na způsob komiksových "bublin", například při boji citoslovce "tumáš", "beng", a "mám tě!". Část příběhu se dokonce pouze promítá, ve filmu děj ztvárňují postavičky dětského pimprlového divadla. V závěru se také prezentuje filmová dotáčka, v níž Kosmo v bílém skafandru s nekonečným úsměvem a přehlídkovým krokem obdivuje Prahu. Kamarádí se i s udivenými slečnami v blízké Jindřišské ulici.

Kosmo

Ostatní postavy, které jsou sice vizuálně fantasticky pojednané, se pojetím přece jen výrazně blíží reálným figurám. Jde především o princeznu (Ilona Semerádová) a jejího nápadníka Depresáře (Jan Španbauer), kteří svou normalitou paradoxně vybočují z pohádkové fantastičnosti. Kromě nich se v této moderní pohádce setkáme třeba s postavou Ementálu a Hepyendu. Nezapomenutelný je však především výkon Radima Vizváryho jako Zelenomodrožlutého krále. Jeho hubená postava je maskovaná v modrém trikotu a jakémsi žlutém pěnovém brnění. Podivný zjev doplňuje také hlavová maska a dlouhé jehlicovité prsty. Král se nekoordinovaně klátí po jevišti, jako kdyby se měl každou chvíli rozpadnout na sto částí.

Nový Kosmopříběh divadla Minor rozhodně stojí za zhlédnutí. Pro jednoduchost děje a pozitivní vyznění jistě potěší malé diváky, jejich dospěláci se zase pobaví výtvarnem a parodií seriálových komiksů.

autor: mat
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.