Třikrát ze Salcburského festivalu 2021: Opatrně, aby člověk neminul melodii. Poslechněte si záznamy koncertů

19. leden 2022

Uslyšíme společný koncert klavíristy Igora Levita s houslistou Renaudem Capuçonem, klavírní recitál Jevgenije Kissina nebo záznam večera, během něhož se setkali na pódiu velkého sálu v salcburském Mozarteu houslista Gidon Kremer, violoncellistka Giedré Dirvanauskaité a klavírista Georgijs Osokins. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Salcburský festival každoročně nabízí to nejlepší z opery, symfonické i komorní hudby. V roce 2021 to byla například Mozartova opera Don Giovanni pod taktovkou Teodora Currentzise nebo Straussova Elektra v režii Krzysztofa Warlikowského či tradiční koncerty Vídeňských filharmoniků. Vedle velkých koncertních událostí se pokaždé dostává mimořádné pozornosti i komorní hudbě v interpretaci  výjimečných muzikantů.

Program nabídl například hudbu sovětského autora Tichona Nikolajeviče Chrennikova, který bývá dost často zmiňovaný v souvislosti se svou politickou angažovaností, ale jehož hudba stojí za nezatížený poslech. Tradiční repertoár zastoupí komorní skladby Franze Schuberta nebo Johannesa Brahmse, který se Druhou sonátou pro housle a klavír hudebně vrací ke svému pobytu ve švýcarském Thunu. To místo prý bylo tak naplněné melodiemi, až musel být člověk opatrný, aby na jednu z nich nešlápl.

Spustit audio