Tři sestry, víra v budoucnost a Zemětřesení v Londýně

2. duben 2015

Příběh tří sester s ekologickým nádechem uvede 2. dubna v preniéře Nová scéna Národního divadla v Praze. Hru s názvem Zemětřesení v Londýně napsal britský autor Mike Bartlett před pěti lety, kdy měla také premiéru v londýnském Národním divadle. Režie pražské inscenace se ujal Daniel Špinar.

Sarah, Freya a Jasmína jsou sice sestry, každá je ale úplně jiná. Ta nejstarší se věnuje ekologické politice a udržuje napůl rozpadlé manželství. Prostřední Freya je těhotná. Na svou mateřskou roli se ale rozhodně netěší. Nejmladší ze sester žije nespoutaným životem a pořádně neví, kdo vlastně je. Složité a odlišné životní cesty všech sester ještě komplikuje neřešený vztah s otcem, který se k nim už dvacet let vůbec nehlásí.

Hra Zemětřesení v Londýně ale není jen o rodinných a mezilidských vztazích. Její autor také výrazně tematizuje ekologické a společenské problémy lidstva. Tuto linii ale Daniel Špinar mírně potlačil, aby mohl oproti tomu akcentovat mezilidské vztahy postav a jejich rozpad. Na změnách v textu spolupracoval režisér s dramaturgem Janem Tošovským, který uvedení hry doporučil.

02267045.jpeg

V režijním pojetí převážily mezilidské vztahy nad ekologiíKromě krácení textu přinesl Daniel Špinar výraznou režijní koncepci i výtvarné řešení. Na něm spolupracoval se scénografem Henrichem Borárosem, který na jeviště instaloval i režisérův oblíbený domeček. Ten se - v jiném provedení - objevil například v kladenské inscenaci Marie Antoinety. Tentokrát je ale na scéně vyvrácený ze základů, což evokuje nejenom zemětřesení, ale i nezdravé rodinné zázemí postav.

K výtvarné stránce inscenace navíc výrazně přispěly videoprojekce Erika Bartoše. Na scénu zahlcenou projekcemi, spadlým růžovým domkem nebo řadou různorodých židlí režisér postavil více než deset herců. Hlavní postavy sester ztvární Pavla Beretová, Jana Janěková a Jana Pidrmanová. „Zemětřesení v Londýně revuální formou vypráví o odpovědnosti za vlastní život – ale také o víře v budoucnost a důvěře ke světu, bez nichž nelze smysluplně žít,“ čteme v anonci představení.

03351425.jpeg
Spustit audio