Tři roky na cestě za láskou a dobrodružstvím. Matěj Balga se vrací do Česka

1. říjen 2017

Ztroskotal na opuštěném ostrově v Karibiku, přišel o skoro všechny věci a moře mu vyplavilo jedinou věc. Láhev rumu. Podnikl nevídanou plavbu vlastními silami po Amazonce. Ztratil srdce na několika kontinentech, ale objel svět a vrátil se do Česka.

V říjnu 2014 si koupil kolo a rozjel se navzdory obtížné střevní Crohnově chorobě do světa. Původně chtěl získat zpět ztracenou lásku tím, že za přítelkyní dojede do Jižní Koreje. Pak ale upravil kurz na Čínu a začal žít život na cestě. „Měl jsem asi 2 eura na den, s tímto rozpočtem jde žít vandrácký život kdekoli,“ říká ke svým nákladům. V Íránu ale žil za 2 dolary celý měsíc. „Když jsem konečně dosáhl východního konce Asie, jak jsem si to naplánoval, zjistil jsem, že chci ještě pokračovat,“ líčil v Casablance, kterou jsme vysílali po severoamerické etapě jeho cesty na lince z Panamy. Odtamtud se chystal do Jižní Ameriky po moři – pořídil si nafukovací raft, se kterým chtěl obeplout Dariénskou úžinu a dopádlovat do Kolumbie. „Vrcholem cesty bylo, že jsem nocoval na ostrůvku, kde byly jen tři palmy a v noci ho zaplavil příliv. Spal jsem v hamace nad mořem. Jen já, moře a hvězdy,“ říká.

Ztroskotání na Komářím ostrově. V Karibiku přišel Matěj Balga o všechno

2. května (přesně v den, kdy se vysílala Casablanca natočená z Panamy) Matěj Balga ztroskotal u jednoho z útesů a skončil na břehu panamského „Komářího ostrova“, přišel o skoro všechny věci a měl na kahánku. „Moře mě nahnalo na třímetrovou skálu. Letěl jsem vzduchem. Viděl jsem pas, jak se potápí v ochranném pytlíku, zatíženém harddiskem. Pořezal jsem si nohy při snaze člun otočit, uvědomil jsem si, že kolem můžou být žraloci, a tak jsem vylezl na převrácenou loď. Poprvé v životě jsem zoufale volal o pomoc.“ Moře mu navečer vyplavilo jedinou věc. Láhev rumu. „Jestli existuje něco jako bůh, tak má rozhodně smysl pro černý humor,“ komentuje to Matěj. Po dvou dnech ho na ostrově, kde ho žraly písečné mušky, vyzvedla okolo plující loď s domorodci.

Matěj o prožitcích na své cestě vypráví na blogu I, Cycleast, chystá knihu a film z Amazonie a také přednášky.  O desetitisících kilometrů na kole, ztroskotání v Karibiku a dalších věcech vypráví v Casablance, natočené několik dní po návratu. (V premiéře na Radiu Wave 1. října 2017.)  Druhý díl jeho povídání (v premiéře 8. října) se věnuje Jižní Americe, unikátní plavbě Amazonií a cyklocestě přes Afriku do Evropy. Poslechněte si záznamy obou vysílání!

Ráno na řece Napo
Matěj Balga
Jdu k řece
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.