Tři mladí básníci v Liberatuře

22. červenec 2013
Liberatura

V létě s Karolínou pravidelně trpíme na literární abstinenční záchvaty. Nevychází totiž zrovna moc knih, všichni si to nejlepší schovávají zase až na podzim. Letos jsme ale přišli s nápadem, jak dostat svou pravidelnou dávku té nejčerstvější literatury: pozvali jsme si do studia tři mladé a nadějné básníky. Představíme vám je v následujících třech dílech.

První na řadě je Žaneta Lichtenbergová (* 1984). Ta v roce 2011 vydala debut Ptáci vykolejili z brázd. Už dříve jsme se ji pokoušeli dostat do studia, Žaneta se ale osmělila až nyní, chvíli po tom, co publikovala nové texty na serveru Literární.cz. Objevila se básnířka civilnější, která se musí vyrovnat se smrtí blízkého člověka. V Liberatuře ve středu 24. července nám Žaneta řekla třeba o tom, jak se přes svou stydlivost vydala k debutu a jak od něj k novým básním.

Ondřej Hložek (* 1986) přichází jako druhý. Naši pozornost si získal s poetikou rozevlátější a dramatičtější, dokonale propracovanou i na zvukové rovině, která se zatím knižně projevila v prvotině Tížiny (2011). Brzo se jí dočkáme znovu v novince, která by měla vyjít na podzim v edici Srdeční výdej. Jak moc se bude lišit od debutu, nám Ondřej prozradil poslední červencový týden.

Nejmladším nadějným básníkem, který nás přijde navštívit, je Jan Delong (* 1989). Uchvátil nás na svém nedávném čtení pro časopis Psí víno, kde svoje intimní verše kombinoval s industriálními zvukovými plochami z rodného Třince. Jan zatím publikoval pouze časopisecky, ale už teď je v české poezii jeho jméno vidět a na jeho debut se rozhodně vyplatí čekat. Mnoho autorů zná taky Delonga ze třinecké knihovny, kde pravidelně pořádá autorské čtení. O své básnické budoucnosti i o tom, co už má za sebou, nám Jan Delong pověděl ve středu 7. srpna.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.