Tři armády znovu bojovaly u Slavkova. Podívat se přišlo 11 tisíc lidí

U Slavkova už zase zuřila bitva. Vojska tří císařů se utkala poblíž Tvarožné. Tisícovka milovníků vojenské historie tam zopakovala Napoleonovo vítězství.

Na poli poblíž Tvarožné na Brněnsku se v sobotu odpoledne znovu utkaly armády tří císařů. Asi tisíc vojáků ze šestnácti zemí předvedlo ukázku slavné bitvy z roku 1805, kdy francouzský císař Napoleon porazil početnější spojeneckou rakouskou a ruskou armádu. V mrazivém počasí přihlíželo skoro jedenáct tisíc návštěvníků.

Zvoláním „Ať žije Francie, ať žije armáda“ zahájil Američan Mark Schneider letošní rekonstrukci Bitvy u Slavkova. Do kostýmu císaře Napoleona se letos oblékl už po deváté. Společně s ním se do boje zapojilo dalších více než tisíc vojáků a šest desítek koní.

Letos divákům předvedli část bitvy, při které byl zraněný francouzský generál Valhubert.

Rekonstrukce bitvy tří císařů u Slavkova.

„Snažíme se inspirovat nějakou vybranou částí skutečné bitvy u Slavkova. A snažíme se ji zjednodušit tak, aby v našich podmínkách a v našich počtech, a s dalšími omezeními jsme bitvu přiblížili divákům co nejvěrněji,“ říká autor scénáře a prezident Středoevropské napoleonské společnosti Jakub Samek.

Dobovou atmosféru doplňují i markytánky, které vojákům v poli pomáhají. Jednou z nich je i Lenka Krajíčková. Na bojišti u Tvarožné účinkuje už od 90. let. Záležet si dává i na tom, aby její oblečení odpovídalo dobovým reáliím.

Rekonstrukce bitvy tří císařů u Slavkova.

„Tuhle uniformu třeba nemám šitou polyesterovými nitěmi, ale bavlněnými. Kvůli maximální autenticitě. Ale to už jsme takoví blázni,“ směje se Krajíčková.

Na rekonstrukci slavné bitvy se opakovaně vrací nejenom účinkující, ale taky diváci. Letos si jich akci nenechalo ujít asi 11 tisíc.

„Ti vojáci jsou strašně hezcí, ti lidé to neodflákli, protože je to vlastně baví, je to jejich koníček a věnují tomu hromadu času,“ chválí protagonisty v dobových kostýmech Jana Paulíková z nedalekého Rousínova.

Vojáci se společně sešli ještě v neděli na pietním aktu na Mohyle míru, který byl vrcholem vzpomínkového víkendu.

autor: Hana Floriánová
Spustit audio