Transmediale v Berlíně, japonské a americké struny v Čechách

7. únor 2015

V první části pořadu vás Aleš Opekar pozve na několik zajímavých akcí, v druhé půlhodině nás pak naše zvuková dopisovatelka KnofLenka zavede na berlínské Transmediale.

Skoro jako dny japonské hudby v Čechách bychom mohli vnímat sérii vystoupení, na nichž se představí hráčka na třínáctistrunnou tradiční citeru koto Naoko Kikuchi anebo freejazový klavírista Josuke Yamashita s perkusistou Akirou Horikoshim a hráčem na šakuhači Akihito Obamou. V brněnském Sono censtru oslaví 25 let existence vydavatelství Indies. Mezi gratulanty v rámci celodenního vystoupení budou i vtipní Jananas, které si připomeneme písničkou Raut. Pak si představíme americkou kapelu Simeon Soul Charger, která rozvíjí rockové hudební styly přelomu 60. a 70. let. Právě vydala album A Trick of Light. Z něho si zahrajeme pár zdařilých písní a podíváme se, jak dlouhou koncertní šňůru v Čechách přichystali.

03310208.jpeg

A co slíbené Transmediale 2015? KnofLenka parafrázuje: Prodejte svá data a optimalizujte sami sebe! Všimli jste si, jak vám facebook nenápadně nabízí produkty, které vás kupodivu většinou zajímají? Jak ve chvíli, kdy přemýšlíte, že byste chtěli letět do zahraničí na vás Google zamrká slevami na letenky? To není náhoda. Vaše data se zaznamenávají, ukládají a využívají a vy na tento proces máte jen velmi malý vliv. CAPTURE ALL neboli zaznamenejte si všechno - tak zněl imperativ letošního festivalu Transmediale, který se odehrál minulý týden, od středy 28. ledna do neděle 1. února v Berlíně. Všechny výstavní projekty, ale i performence a filmy se nějakým způsobem dotýkali sběru osobních dat, která se mohou v zápětí proměnit v tržní hodnotu ve světě digitální ekonomiky. V hudebním programu zaujal temný elektronický exorcismus Gazelle Twin, experimentároři s indonéskou tradicí Senyawa, Born in Flamez nebo egyptská taškařice E. E. K and Islam Chipsy. I těm se budeme věnovat v této reportáži z nejrenomovanějšího novomediálního festivalu na světě.

03310207.jpeg

autoři: Aleš Opekar , Lenka Morávková
Spustit audio