Tradiční výtvarné umění Vietnamu přibližuje výstava v Konírně Paláce Kinských

7. únor 2014

Vietnamci si v České republice vydobili v posledních desítiletích už své pevné místo a pověst skromné a pracovité komunity. O jejich prastaré tradiční kultuře spjaté s budhismem však toho příliš nevíme.

Tento nedostatek se snaží napravit výstava "Vietnamské umění v Čechách", kterou zahájila v Konírně Paláce Kinských na Staroměstském náměstí v Praze Sbírka orientálního umění Národní galerie. Výstava představuje především dřevěnou budhistickou plastiku z 18. a 19. století, řezbářské práce, barevné a kolorované dřevořezy a ukázky tradiční vietnamské malované kameniny.

Vietnamské umění je dobře zastoupeno ve dvou největších českých státních sbírkách asijského umění: ve sbírce orientálního umění Národní galerie v Praze a v Národním muzeu, Náprstkově muzeu.

Výstavu doprovází sličný katalog s texty kurátorky Zdenky Klimtové a pro návštěvníky je připravena i celá řada doprovodných pořadů – přednášek, komentovaných prohlídek i výtvarných dílen. První komentovaná prohlídka s kurátorkou výstavy začíná v sobotu 8. února ve 14 hodin 30 minut a bude věnována vietnamské malbě a grafice.

Spustit audio