Tradiční páteční farmářské trhy v Kladně mají nové organizátory

18. červenec 2013

Na kladenské náměstí Starosty Pavla přijíždějí každý pátek zelináři, uzenáři, výrobci sýra nebo kořenáři. Tradiční farmářské trhy mají od letoška jiné organizátory, nově jsou až do páté hodiny odpoledne a skončí až v listopadu. Proměnila se trochu i jejich nabídka.

U pojízdného krámu slánského uzenáře stojí pan Václav. Na trhy chodí jednou za čtrnáct dní. Tuší, že nejlepší je chodit ráno, ale to prý většinou ještě pospává. Nové trhy se mu zdají lepší než ty, které tu byly dosud.

„Je tady toho víc, náměstí je plné. Předtím to kolikrát bylo jen ve dvou řadách tady nahoře,“ ukazuje. Teď bývá na náměstí Starosty Pavla kolem třiceti stánků.

„Od září budeme mít přes 40 stánků a budou se tady dít pivní slavnosti. Minipivovary budou nabízet svoje speciály a budeme dělat také velké rybí trhy,“ říká organizátorka trhů Jana Cardová. Její agentura pořádá trhy i v Berouně, v Praze nebo Čelákovicích a chystá i první farmářský trh v Bratislavě.

„Do Kladna jezdíme rádi. Návštěvnost je o kapánek menší, ale je to takové opravdu rodinné,“ tvrdí Jana Cardová. Ta na trhu se svojí dcerou prodává ryby z rybářství Líšno na Benešovsku, ale také mořské ryby.

Prodejci se sice shodují, že odpoledne už na trhy moc lidí nechodí, nicméně tu možnost mají.
„Jezdím sem rád, jen odpoledne je to takové mrtvější. To je asi z dřívějška, že lidi byli zvyklí chodit pouze do těch dvanácti. Chce to tady vydržet, aby i pro lidi, co přijdou ve čtyři, tady někdo byl,“ říká Lukáš Kočí, který do Kladna vozí vína z moravského vinařství pana Sedláčka z Velkopavlovické oblasti.

Převažují prodejci z regionu

Tentokrát nabízí i výborné rybízové víno ze Slovenska. Jeho stánek patří k menšině těch, které nejsou ze středních Čech. Například sýry a mléčné výrobky jsou z Brandýsa nad Labem, zelináři z Čelákovic.

„Nejvíc tady lidé kupují náš takzvaný prvorepublikový bok. Snažíme se dělat postaru, žádný nástřik. Takže to zná rychlosůl a teplou boudu, udíme jen dřevem,“ říká pan Pavel, který dovezl produkty slánského uzenáře, a dodává: „Veškeré zboží, co tady vidíte, je naše výroba. Za vším si stojím. Co mně samotnému nechutná, to tady nemám.“

Podle něj se lidi hodně zajímají o to, kolik mají uzeniny procent masa, jak jsou vyrobené a podobně. Na trh vyrazili i manželé Irena a Jaroslava s neteří Veronikou. Zda jsou lepší nové, nebo původní trhy, se neshodnou. Paní Irena by chtěla víc ovoce a zeleniny, její neteři se naopak líbí, že si sem teď může zajít pro ryby.

I oni sem chodí nakupovat dopoledne. O září by ale měla podle Jany Cardové fungovat služba, kdy si zájemci den předem objednají z trhu produkty, které si budou moci vyzvednout i po skončení trhu po 17. hodině.

Spustit audio