"Touha po extrémech..." Dorothy Iannone a Lee Lozano ve Vídni

31. srpen 2006

Dorothy Iannone (1933) a Lee Lozano (1930 - 1999) jsou dvě umělkyně stejné generace - Američanky a zastánkyně radikálního umění. Obě se zabývaly výhradně tématem sexu, i když se jejich tvorba od sebe zásadně lišila. U Dorothy Iannone se jednalo o chvalozpěv na sexuální extázi, Lee Lozano tvořila polymorfně perverzní útvary obsesivních excesů rozkoše a jejich stinné stránky - hnusu. Obě zastávají umělecké postoje mimo tzv. mainstream.

Výstava ve vídeňské Kunsthalle se zaměřuje na tvorbu těchto dvou žen, které se vzepřely jakémukoliv zařazení. Jak kanonizaci skrze kunsthistorii, tak feministické teorii. Obě vyvinuly svou vlastní estetiku vehementního sebeodhalování, která šokovala veřejnost. Zatímco u Lee Lozano řádí bezduché pohlavní stvoření, ukazuje Iannone bez ostychu animovanou erotickou hybnou sílu. Nekompromisnost obou žen je vytlačila na okraj kunsthistorie a v pozdějších letech vedla k radikálně odlišným způsobům života. Dorothy Iannone pracuje dodnes v Berlíně na spirituálně "libidinózních" poselstvích. Lee Lozano se v roce 1972 se rozhodla realizovat svůj projekt To boykott women, poté se uchýlila do soukromí a nepromluvila až do smrti s žádnou ženou.

Na horizontu světa umění se obě umělkyně objevují teprve v posledních dvou letech. Díla Lee Lozano byla poprvé uznána a vystavena roku 2004 v New Yorku a v basilejské Kunsthalle. Dorothy Iannone vystavovala mimo jiné v roce 2005 na Berlínském Biennale a v galerii Tate v Londýně. Ve Vídni jsou díla obou kontroverzních umělkyň k vidění poprvé.

Dorothy Iannone: Doma (1969)

Seek the Extremes. Doherty Iannone. Lee Lozano
7. 7. - 15. 10. 2006
Kunsthalle Wien, Museumsplatz 1, A-1070 Wien
Tel.: +43-1-521 89-33, e-mail: office@kunsthallewien.at
www.kunsthallewien.at, otevřeno denně 10 - 19, čt 10 - 22

autor: (com)
Spustit audio

Více z pořadu