Touha po domově a životních jistotách

1. září 2004

Dobrá pověst i hodnotná ocenění provázejí americký film Dům z písku a mlhy právem: je to působivé psychologické drama výmluvně vypovídající o úskalích a nástrahách "amerického snu", aniž by zvedalo mravokárný prst. Prostě jen vypravuje smutný příběh o ztroskotání dvou rodin.

Úpadek té první, v jejímž čele stojí silná osobnost plukovníka Behraniho, původem Íránce, začal ve chvíli, kdy musela uprchnout z vlasti po svržení šáha Rézy Pahlavího. Život mladé ženy Kathy, ze druhé rodiny, dostal trhliny, když ji opustil manžel a osamělá Kathy propadla alkoholu. Z opuštěnosti, ze zoufalství a pocitu bezvýchodnosti se zabarikádovala ve svém rodinném domě a nevybírala ani poštu. Což se jí stalo osudným - nepovšimnuty se tu totiž vrší četné upomínky kvůli jakémusi banálnímu dluhu, vzniklému navíc omylem. Hrozí jí vystěhování. Jenže Kathy nemá kam jít a na domě lpí jako na jediné jistotě i poté, kdy byl městskými úřady prodán Behranimu. Ten v novém domově vidí jistotu pro rodinu a definitivní potvrzení své "americké" identity.

Režisér Vadim Perelman zvolil pro film úspěšnou literární předlohu Andre Dubuse III (román House of Sand and Fog se stal bestsellerem a byl finalistou prestižní National Book Award), patrně mu však byla i osobně blízká - sám je totiž imigrantem z Ukrajiny. Sevřel příběh do střetu dvou silných, zprvu neústupných charakterů, z nichž každý má svou pravdu, tedy svým způsobem i morální právo na dům. Zatímco impulzivní Kathy jedná s emocionální zkratkovitostí, Behrani se snaží i v nejzoufalejších okamžicích zachovávat svou lidskou a "plukovnickou" důstojnost, posílenou vědomím práv vyplývajících z amerického občanství. Konflikt samozřejmě nemá smírné řešení.

Ben Kingsley a Jennifer Connellyová

Přesto je jeho gradace ve filmu snad přece jen příliš drsná a poněkud vnější (sama logika příběhu plyne se značnou jistotou k debaklu, takže bylo možná poněkud zbytečné mu napomáhat náhodným výstřelem). Také postava zamilovaného sympatizujícího policisty působí poněkud nadbytečně. Nicméně ústřední drama odehrávající se mezi Kathy a Behranim má sílu a přesvědčivost - také díky výtečným hereckým výkonům Bena Kingsleye jako Behraniho (známe ho například z filmů Gándhí či Schindlerův seznam) a Jennifer Connellyové jako Kathy (držitelka Oscara za roli v Čisté duši). Posmutnělou atmosféru filmu podporuje i kamera Rogera Deakinse a Davida Stocktona, která působivě pracuje s šerosvitem, mlhou nad vodami a vůbec s temně barevnými tóny.

Dům z písku a mlhy byl s úspěchem uveden i na letošním karlovarském filmovém festivalu.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.