Tomáš Vtípil v rámci cyklu Texty v jiném skupenství

9. únor 2012

Čtyři autory, kteří svou tvorbou zkoumají, jak se chovají slova v jiném, ale vlastně přirozeném prostředí - ve spojení se zvukem či obrazem, můžete sledovat v cyklu nazvaném Texty v jiném skupenství, který pro Café Fra připravil básník a performer Jaromír Typlt.

První večer proběhl v úterý a vystoupil na něm třicetiletý brněnský houslista a skladatel Tomáš Vtípil - autor hudby k filmu Pouta a v roce 2004 vítěz Slam poetry improvizuje s elektronickou a akustickou hudbou v kombinaci s vlastními texty. Na svém blogu píše: "Spousta zvukařů a producentů věnuje mnoho úzkostlivé péče snaze o čistotu nahrávky - tlumí nahrávací místnosti domrtva, pečlivě gejtují všechny přeslechy, ruchy a jinou tzv. špínu. Mě vždycky víc bavilo těšit se z nenadálých a těžko ovladatelných interferencí a užívat si pozici demiurga, který v rámci svého zvukového vesmíru ovládá veškeré hodnoty, má tedy i moc rozhodnout, co bude považováno za chybu a co naopak za přednost."

Montáž z úterního vystoupení vytvořila Ivana Myšková. Nejprve uslyšíte část úvodu Jaromíra Typlta.

Další díl cyklu Texty v jiném skupenství můžete navštívit příští úterý 14. února v pražském Café Fra od 19:30. Tentokrát se můžete setkat s Viktorem Kopaczem, který "vepisuje slova pod kůži fotografiím" na stránkách svých originálních deníků. Můžete také zhlédnout nejnovější z jeho krátkých filmů.

autor: Ivana Myšková
Spustit audio