Tomáš Syrovátka: Heinrich a Henrietta (24 hodin jedné lásky)

17. říjen 2017

Jednoho listopadového podvečera 1811 se na odlehlém místě u jezera Wannsee ozvaly dva osudové výstřely. Co se však odehrálo předtím, než k nim došlo? Příběh o německém romantickém dramatikovi Heinrichu von Kleistovi a jeho společnici Henriettě Vogelové je koncentrován do posledních hodin před tím, než dobrovolně ukončí svůj život. Původní rozhlasová hra Heinrich a Henrietta Tomáše Syrovátky vychází z faktů, avšak vytváří fiktivní příběh „24 hodin jedné lásky“, jak zní její podtitul. On-line k poslechu do pondělí 23. října 2017.

Petr Jeništa, Tomáš Syrovátka a Gabriela Pyšná

Syrovátkův Kleist je cituplnou bytostí, představující nesmlouvavé názory na pokrok, vzdělání a společnost. Situace v soukromí však talentovaného tvůrce odhalují spíše jako člověka rozpolceného, podléhajícího pochybám i agresi. V kontrastu k němu stojí osobnost nemocné ženy, která ve své zranitelnosti dokáže projevit duševní nezlomnost a odvahu. Hra umožní posluchači stát se nejen přímým svědkem napínavého dramatu a zažít poslední den slavného muže, ale především nahlédnout do komplikované povahy geniálního umělce. V komorní tragédii pro dva herce ztvárnili titulní role Petr Jeništa a Gabriela Pyšná.

Dramatik a dramaturg Tomáš Syrovátka (*1976) absolvoval na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity obor Teorie a dějiny divadla. Už v průběhu studia působil jako dramaturg Divadla F. X. Šaldy v Liberci, kde vytvořil několik dramatizací, např. Tři muži ve člunu, Satiry aneb Zmizení Píseckého. Je podepsán pod úspěšným oceněním na Pražském divadelním festivalu německého jazyka za českou premiéru Arabské noci (Cena MAX 2004). Působil ve Středočeském divadle Kladno a ve Východočeském divadle Pardubice – zde byl autorem námětu a textu k titulu Utíkej, Váňo, utíkej! aneb Velká divadelní steeplechase nebo spoluautorem dramatizace Liška v kurníku aneb Pan ministr v Kmínovicích. Od roku 2012 je znovu v angažmá Divadla F. X. Šaldy, pro které napsal původní hru Erotikon doktora Š. Pro Naivní divadlo Liberec dramatizoval Pohádku o Raškovi, dramaturgicky spolupracuje např. s Divadlem Na Prádle a s Divadlem Na Fidlovačce, píše odborné články např. pro Svět a divadlo.

Ve své první rozhlasové hře Štít (2009) líčil Syrovátka epizodu ze života kontroverzní spisovatelky, následující monodrama Sen divadelního ředitele (2012) se neslo spíše v satirickém duchu. Zatím své poslední dílo pro rozhlas – Heinrich a Henrietta žánrově ukotvil na romantických principech.

Osoby a obsazení: Heinrich von Kleist (Petr Jeništa) a Henrietta Vogelová (Gabriela Pyšná)

Dramaturgie: Hana Hložková
Hudba: Zdeněk Král
Zvukový mistr: Josef Daněk
Režie: Petr Štindl

Natočeno v Českém rozhlase Brno v roce 2012.

autor: Hana Hložková
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.