Tomáš Samek: Až se u nás stane něco závažného, v médiích bude chybět věcný a vážený hlas

26. srpen 2019

„V době, kdy veřejností cloumají emoce, by si veřejnoprávní média měla zachovat odstup a nadhled,“ řekl ve Vizitce Tomáš Samek, lingvistický antropolog a místopředseda Rady České televize. Moderátor Lukáš Matoška s ním mluvil i o tom, jak odlišit seriózní noviny od bulvárních, zda vůbec v Česku seriózní tisk vychází nebo jak by se média měla bránit zjednodušování.

Snad všechna velká média ve svém zpravodajství jasně rozlišují mezi tím, co je domácí téma a co už patří do zahraniční rubriky. Dělají tak rozdíl mezi tím, co je takříkajíc naše a co je naopak cizí. Taková rozlišení na způsob „u nás a ve světě“ můžou znít nevinně, podle lingvistického antropologa Tomáše Samka se ale v Česku používají příliš často a jsou potenciálně i nebezpečná.

Velké odlišování toho, co je u nás versus co je ve světě, může mít neblahý dopad. Máme pak sklon dívat se na sebe jako na cosi podstatně jiného než na svět.

Upřednostňování domácích zpráv před zahraničními považuje za jeden z rysů neserióznosti. Bulvární tisk tak podle něj čtenáři sugeruje, že se ho všechno bezprostředně týká. Samek srovnává, jak české a německé noviny, které jsou považovány za seriózní, informovaly o stejném teroristickém útoku. Zatímco titulní strany německého tisku zachovaly věcný tón, české deníky svými titulky strašily a počínaly si tedy spíše bulvárně.

Tomáš Samek v knize Tahle země je naše nabízí nový pohled na svět médií a sociální komunikace

„Až se v České republice jednou stane něco závažného a v médiích bude zapotřebí vážený hlas, který bude nehystericky, věcně a informovaně o dané věci reportovat, bude najednou o takový hlas nouze,“ domnívá se.

Právě v tom vidí Samek jednu z hlavních rolí veřejnoprávních médií: v době, kdy veřejností cloumají emoce, by si měla zachovat odstup a nadhled. Českým veřejnoprávním médiím by v té souvislosti přál, aby byla financována stejně jako ta německá. Koncesionářský poplatek ve Spolkové republice platí každá domácnost bez ohledu na to, jestli její obyvatelé vlastní rádio nebo televizi. Německý zákon totiž předpokládá, že veřejnoprávní vysílání je dostupné i na internetu.

Spustit audio