Tomáš Novotný, univerzitní pedagog, znalec Starého zákona a hebrejštiny

20. květen 2016

Hebreista, biblista, religionista a hudeník Tomáš Novotný je docentem na katedře filozofie Filozofické fakulty Ostravské univerzity. Na Pražské konzervatoři vystudoval skladbu, dirigování a hru na lesní roh a je také absolventem Evangelické bohoslovecké fakulty, kde získal doktorát v oboru Starého zákona (Hebrejské moudrosloví).

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Říká, že plně pochopit křesťanství nemůže nikdo, kdo nezná jeho židovské kořeny. Jeho cesta do Ostravy začala v roce 1978 na plzeňské faře. Nebyl poslušným farářem, a tak mu tehdejší národní výbor odebral souhlas k vykonávání duchovní služby. Ostrava, jako mnohým jiným v podobné situaci, mu jaksi zbyla. A nakonec zůstal, přestože tvrdí, že Ostravou není nadšený.

Deset let působil jako sbormistr dívčího vokálního souboru Adash, který sklízel úspěchy i za hranicemi republiky, v současné době vede v Ostravě mužský pěvecký sbor Noach. Tomáš Novotný vyučuje na Ostravské univerzitě hebrejštinu a religionistku a překládá, spolupracoval také na ekumenické překladu bible. Ve své odborné práci se kromě jiného zabývá vlivem nových náboženských hnutí a kořeny evropského myšlení. Je navíc předním českým odborníkem na židovskou hudbu, její historii a interpretaci.

O svém rozhodování mezi Prahou a Ostravou, o desetihodinových cestách vlakem mezi Plzní a Ostravou, o Izraeli, Amiších a taky o hudbě Tomáš Novotný vyprávěl v páteční Telefonotéce z Ostravy.

Čtěte také: Archiv odvysílaných dílů Telefonotéky.

autor: ele
Spustit audio