Tomáš Netopil uvádí Suka a Dvořáka

8. květen 2008

Mladý dirigent Tomáš Netopil, jeden z horkých kandidátů na post šéfdirigenta orchestru Národního divadla, byl na AMU žákem Jiřího Bělohlávka, Radomila Elišky a Františka Vajnara; je nositelem řady ocenění (vítězství v soutěži George Soltiho, Hlavní cena Americké dirigentské akademie aj.). Doma spolupracuje například s pražskými symfoniky, Pražskou komorní filharmonií a Státní filharmonií Brno. Má za sebou i bohatou mezinárodní zkušenost (Cleveland Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, NHK Symphony Orchestra Tokyo, Volksoper Wien či Teatro Regio Torino).

Tomáš Netopil programově představuje v zahraničí českou hudbu. V poslední době představil se zahraničními orchestry například ve Velké Británii či Itálii díla Antonína Dvořáka, Josefa Suka a Bohuslava Martinů. V této linii pokračuje i na novém CD: se Symfonickým orchestrem FOK nahrál 1. symfonii E dur Josefa Suka a koncertní předehry V přírodě a Karneval Antonína Dvořáka (Supraphon). "Sukovu symfonii jsem poznal už na AMU, kde mi byla přidělena jako studijní práce s Janáčkovou filharmonií, a byl jsem za to seznámení rád," říká dirigent. "Bohužel se málo hraje, patrně proto, že je realizačně složitá a klade obrovské nároky na orchestr. Ač rané dílo - Suk je napsal ve třiadvaceti letech - je opravdu mimořádně kvalitní a svěží. Je z něj cítit český duch a nepochybně i Dvořákův vklad. Je zralé, nemá onen mladistvý neukočírovaný elán, který mívají rané symfonie jiných autorů." Nahrávka vznikla na koncertě FOK loni na podzim. "Mám rád live nahrávky," přiznává Netopil. "Orchestr ovšem musí být perfektně připraven, aby byl výsledek dokonalý. Ale stojí to za to. Při živém nahrávání koncertu může nastat krásný moment, který studiové natáčení, následný střih a sestavování setře." Na desce Suka doplňují slavné Dvořákovy koncertní předehry. I k nim dirigent našel osobitý přístup. Jeho mládí si dobře rozumí nejen se Sukovou mladostí: i známým Dvořákovým dílům dokáže dodat svěžest a neotřelost.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.