Tlustá domácí, Tancující židovka. Povídky ze sbírky Strašidelné příběhy města pražského

5. červenec 2021

Dvě povídky Popelky Biliánové, spisovatelky a popularizátorky staropražských památek. Vyprávějí o strašidlech, která obývala dům na Kozím plácku a dům U Desíti panen v pražském Podskalí.

Čte: Petr Hradil
Připravila: Marina Feltlová
Napsala: Popelka Biliánová
Režie: Jiří Seydler
Premiéra: 6. 7. 2021

Strašidelné léto na Dvojce nabízí kromě povídek od mistrů hororu, jakými jsou Howard Phillips Lovecraft, Edgar Allan Poe nebo Stephen King, také tajemná vyprávění o pražských zákoutích, obývaných duchy a záhadnými  nadpřirozenými bytostmi.  

Výbor povídek z pera klasiků i současných autorů české literatury Strašidelné příběhy města pražského uspořádala Drahomíra Vlašínová; její snahou bylo zachytit různorodost strašidel spjatých s Prahou i žánrovou pestrost vyprávění, která o nich pojednávají.

V rozhlasovém zpracování zazní dva příběhy od Popelky Bilánové, velké popularizátorky staropražských památek. Jeden, vypráví o strašidle tlusté paní domácí z domu na Kozím plácku, druhý nás zavede k domu U Desíti panen v pražském Podskalí, v jehož blízkosti můžete narazit na tancující židovku, s níž není radno jít do kola.

Chybět nebude ani jedna z mnoha verzí pověsti o Golemovi, a to od spisovatele Vratislava Václava Tomka,  který ve svých prózách často vycházel z legend o bývalém pražském židovském ghettu. V povídce Ignáta Herrmanna se podíváme do někdejšího domu U Rajtknechtů v Jindřišské, kde se v místním hotelu s pivnicí potýkají s duchem zakletého policajta. Ten straší a nemá po smrti klid, protože ho stejně jako všechny živé otravuje věčně rozkopaná ulice a nekonečné stavební úpravy. Od Eduarda Basse se dozvíme, kde můžeme narazit na Černého Španěla na třínohém koni, na ducha lotyšského rytíře, krvavého probošta, bezhlavou Laura nebo plivníka. Z vyprávění Přemysla Ruta se zase dozvíme, kde se vzala děsivá podoba chrličů z Katedrály svatého Víta, seznámíme se s černokněžníkem z libeňského plynojemu a s jednou hvězdou spadlou na zem.

Pět premiérových dílů doplní dvě reprízy, rovněž věnované pražským duchům, strašidlům a tajemným bytostem: Legendy z Kampy od Františka Langera a Preparát od Gustava Meyrinka.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Marina Feltlová
Spustit audio