TIPY NA VÍKEND: Vydejte se na projížďku parním vlakem nebo zkuste plavbu po voru

8. červenec 2022 08:00

Nenechte si ujít prázdninovou projížďku parním vlakem, vyzkoušejte plavbu po voru nebo vyrazte s dětmi do přírodního muzea a ukažte jim, co je to světnice nebo šprýchar.

Projíždka parním vlakem

Nenechte si ujít prázdninovou projížďku parním vlakem po trati Lužná u Rakovníka – Kolešovice a zažijte tak pravou železniční romantiku! Vlaky vyjíždějí každou prázdninovou sobotu a svezou vás celkem 17kilometrovou úchvatnou chmelařskou krajinou.

Lokomotiva řady 754 Brejlovec

Plavby na voru

Po Vltavě na malých vorech se plavili asi už Keltové, voroplavba jak ji známe se začala rozvíjet v 8. století našeho letopočtu. A po staletí byla spojená i s Kamýkem nad Vltavou na Příbramsku. Umělecký řezbář Jiří Zdislav Jankovský tam s podporou radnice sestavil repliku soustavy vorů.

Od 9. července do poloviny srpna se o víkendech konají v případě příznivého počasí plavby. Začínají v 10 hodina a vyjíždí se v dvouhodinových intervalech. Vor vyjíždí od Kamýku z přístaviště u mostu na pravém břehu.

Stavba vorů na brněnské přehradě

Výlet do Chlumce

Raději chodíte? Vyrazte do skanzenu ve Vysokém Chlumci. Najdete tu cenné památky lidové architektury ze Sedlčanska a dětem můžete ukázat, co je to světnice, roubený šprýchar nebo jak fungovala vodní pila.

Skanzen Vysoký Chlumec má jedinečné kouzlo

Dalšími se výlety se můžete inspirovat i v našem letním projektu Cesta okolo Česka.

autor: djo
Spustit audio