Tipy na pondělí: Záznam scének divadla Sklep nebo koncert Kennyho Wernera v rámci zahájení festivalu Americké jaro

10. květen 2020

Zavirovaná besídka divadla Sklep na MALL.TV nebo záznam představení Alexandr Suchovo-Kobylin: Tarelkinova smrt z Komorní scény Aréna v Ostravě, filmy, o kterých se mluví, anebo umělecká díla a samozřejmě také pořady stanice Českého rozhlasu Vltava – to jsou naše tipy na kulturu z obýváku na koncei koronavirové karantény.

Kulturní tipy na pondělí 11. května:

  • Divadlo na Vinohradech, záznam představení L. Smoček: Piknik, od 20:00
  • Komorní scéna Aréna, záznam představení A. Suchovo-Kobylin: Tarelkinova smrt, od 18:30
  • Klicperovo divadlo, online talkshow Podkroví živě: Mini-koncert, od 20:30
  • Americké jaro, zahájení festivalu a koncet Kennyho Wernera, sledujte na MALL.TV, od 17:00
  • Divadlo Sklep, záznam scének Zavirovaná besídka, sledujte na MALL.TV, od 20:00
  • SOČR U Vás doma, koncert Béla Bartók: Koncert pro orchestr, od 20:00
  • Art Parking, Nákladové nádraží – Terminál Žižkov, promítání filmu Big Lebowski, ve 20:00

Týden umění: Dočasná platforma pro on-line umění

Třetí ročník festivalu Týden umění se minulý týden kvůli pandemii koronaviru neuskutečnil. Na adrese tydenumeni.cz ovšem vznikla přehledná a velmi obsáhlá databáze on-line programů, které nabízejí česká muzea a galerie. Podle tipu aktivit si tam můžete vyhledat virtuální nebo komentované prohlídky, databáze sbírek, edukační programy a další. V databázi je víc než sto programů od desítek institucí a průběžně budou doplňovány.

Kultura doma: platforma pro umění

V neděli 12. dubna byl spuštěn online projekt Kultura doma. Nová webová platforma má přivést co největší část kulturního streamovaného obsahu na jedno místo. Přináší přehledný katalog s databází současné umělecké produkce vysílané online. Pro diváky to znamená větší přehlednost a pro umělce jednodušší výběr vstupného s tím, že část z vybraných prostředků má putovat na pomoc s bojem proti koronaviru. 

Tento týden se můžete těšit na koncerty, divadelní představení nebo přednášky. Na programu je naprříklad záznam představení Jihočeského divadla s názvem Čechomoří, koncert kapely Tygroo nebo dětský kabaret hudebního divadla Hned vedle. Všechny události budou odvysílány na platformě www.kulturadoma.cz.

Art Parking: Drive-in festival

V pátek 24. dubna začíná na parkovištích Pražské tržnice a Nákladového nádraží Žižkov multižánrový festival Art Parking, který dá prostor živému umění. Staví na principu oblíbených drive-in kin a divákům v automobilech nabídne až do konce června desítky divadelních představení, koncertů i filmových projekcí. Program najdete na webu artparking.cz.

02380460.jpeg

Na Nákladovém nádraží Žižkov se dnes od 20:00 bude promítat legendární americká komedie bratrů Coenů Big Lebowski (1998).

Bacha na Šporcla

Pavel Šporcl

V roce 2015 Pavel Šporcl natočil pro Supraphon souborně Sonáty a partity pro sólové housle Johanna Sebastiana Bacha. Novinku natočil k poctě a 330. výročí od narození tohoto významného německého skladatele. Letos, o 5 let později, se vrací se souborným provedením těchto 6 sonát a partit živě v rámci cyklu koncerty v obýváku s názvem Bacha na Šporcla. Půjde o celkem šest večerů hudby Johanna Sebastiana Bacha s povídáním i vysvětlením různých interpretační stylů a možností. Každou středu vždy od 20:00 hodin postupně uslyšíte kompletní provedení jednoho ze základních děl houslové literatury, slavných Sonát a Partit pro sólové housle.

PLATO v době pandemie

V bývalém hobby marketu sídlí od dubna 2018 městská galerie pro současné umění PLATO

Ostravská městská galerie PLATO zahájila online výstavu „Písek ve vzduchu, Duna v PLATO“ s podtitulem Umělci v době COVIDní a postCOVIDní. Výstava postupně představí díla devíti umělců místní scény reagujících na současnou pandemii a izolaci. PLATO jednotlivé příspěvky zveřejní během pěti týdnů na svém webu a sociálních sítích. Na on-line část, tedy Písek ve vzduchu, naváže po znovuotevření galerie výstava „Duna v PLATO“ prezentací děl zúčastněných autorů.

Janáčková filharmonie Ostrava: klasická hudba online

Pro příznivce klasické hudby, kterým jistě stejně jako ostravskému orchestru chybí v těchto dnech koncerty, připravila pravidelné živé přenosy vystoupení svých členů Janáčková filharmonie Ostrava. Ty budou vysílány ze společenského sálu Domu kultury města Ostravy v tradičním ostravském koncertním čase – tedy ve čtvrtky od 19 hodin.

JFO live stream, 16. dubna 2020

Hudba bez hranic pro Lékaře bez hranic

Klasická hudba byla odpradávna mostem mezi všemi kouty světa. Tak, jako Lékaři bez hranic, i hudba českých autorů pomáhá ke komplexnímu uzdravení společnosti. Jde o projekt osmi koncertů, který na podporu Lékařů bez hranic a jejich pacientů pořádá Nadace Bohuslava Martinů ve spojení s Asociací hudebních umělců a vědců sdružující umělce napříč Českou republikou. Nadace Bohuslava Martinů všechny koncerty streamuje na svých webových stránkách martinu.cz.

Dafilms.cz: (Nejen) dokumenty

Čtěte také

Nestihli jste nejlepší české filmy za rok 2019 v kině? Nevadí. Portál DAFilms přináší ke shlédnutí online exkluzivní přehlídku filmů nominovaných na 27. Českého lva, které jinde neuvidíte.

Portál DAFilms dále nabízí i dokumenty od Martina Marečka, Theodory Remundové, Víta Janečka, Karla Vachka a mnoha dalších tuzemských i zahraničních autorů. 

Aerofilms.cz: To, co teď nemůžete vidět v kině

Ještě jste neviděli oscarový hit Parazit a vaše oblíbené kino je kvůli koronaviru zavřené. Co s tím? Řešení nabízí web aerovod.cz, což je on-line videopůjčovna distribuční sítě Aerofilms. Za poplatek můžete na počítači zkouknout (anebo si rovnou stáhnout) nejen tragikomický korejský hit režiséra Džun-ho Pona, ale třeba i povedenou senior road movie Staříci s Jiřím Schmitzerem a Ladislav Mrkvičkou, islandské drama Daleko od Reykjavíku, (starý dobrý) skautský poetický snímek Wese Andersona Až vyjde měsíc a spoustu dalších filmů. 

SOČR: Jen a pouze pro vás

Čtěte také

Také členové Symfonického orchestru Českého rozhlasu přispívají k udržení nezbytné hladiny kulturních požitků v době koronavirové a pobízejí vás k prožití příjemných chvil při poslechu vybraných skladeb ze svých nedávných koncertů. 

Od pondělí 30. března spouští SOČR pravidelné vysílání na své sociální síti FB. Vždy v pondělí a pátek si od 20:00 hodin můžete vychutnat exkluzivní výběr hudebních děl v podobě video záznamů z koncertů rozhlasových symfoniků. 

Rock Café online: Kultura do domu

I klub Rock Café musel zavřít. Rozhodl se však zpříjemnit hudebním fanouškům pobyt v karanténě, a připravil sérii online streamů přímo z Rock Café. Pomocí televizních a počítačových obrazovek tak doručí až do obýváku vaše oblíbené interprety, ať už z klubové scény nebo z velkých festivalových pódií. Organizátoři tak chtějí podpořit kulturu jako celek – od interpretů až po dělníky kultury jako jsou zvukaři nebo osvětlovači.

Galerie Rudolfinum ONLINE: pohled do uzavřených výstav

Galerie Rudolfinum umožní veřejnosti nahlédnout online do dvou současných výstav, které jsou nyní bohužel uzavřeny. Jde o výstavu belgického umělce Michaëla Borremanse The Duck a videoprojekci dalšího Belgičana Davida Claerbouta Olympia.

„Rádi bychom našim návštěvníkům přinesli radost z umění, které i přes současnou náročnou situaci žije dál. Zveme proto všechny, aby sledovali Facebook, Instagram a webovou stránku Galerie Rudolfinum. Pod heslem ONLINE jsme připravili sérii příspěvků s fotografiemi děl z výstavy Michaëla Borremanse The Duck, video rozhovory s umělcem a další informace. K videoprojekci Olympia uveřejňujeme například streaming přednášky Davida Claerbouta The Laziness of Action. V projektu ONLINE budeme také nabízet video rozhovory s umělci z uplynulých výstav nebo soutěže o katalogy a plakáty,“ uvádí ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma.

Gelrie Rudolfinum myslí i na naše nejmenší. Návštěvníci vzdělávacího a relaxačního centra Galerie Rudolfinum Artpark naleznou na facebookové stránce pod heslem KLIK tipy, jak s dětmi kreativně trávit čas. 

Projděte se galerií z obýváku

Koronavirus donutil zavřít i newyorské Guggenheimovo muzeum. Interiéry nadčasové budovy od Franka Lloyda Wrigtha si však můžete prohlédnout díky virtuálnímu projektu platformy Google Arts & Culture jen s pomocí dobré počítačové myši nebo touchpadu.

Za mumiemi pak vyražte přes poutavou grafiku do londýnského British Museum, a kdo chce být v Itálii alespoň duchem, ten ať klikne na procházku artefakty renesanční perly, florentské galerie Uffizi. Bez front si tu může prohlédnout třeba i malby Sandra Botticelliho. V Česku nepříliš známým brazilským uměním se zase proklikáte na webu Museu de Arte de São Paulo Assis Chateaubriand.

Čtěte také

Na internetových stránkách Národního technického muzea můžete virtuálně vstoupit do expozic Doprava, Fotografický ateliér, Astronomie, Tiskařství, Architektura, stavitelství a design a nově do výstavy Fenomén Jawa aneb Jawa, jak ji neznáte. S autorem poslední jmenované výstavy a odborníkem na motocyklovou historii Arnoštem Nezmeškalem je možné si díky speciální aplikaci, která byla vytvařena speciálně pro vystávu Fenomén Jawa, na dálku projít výstavu a v krátkých komentářích se dozvědět podrobnosti o více než dvou desítkách motocyklů. Aplikaci pro virtuální prohlídku je možné stáhnout i do mobilního telefonu.

Online komentované prohlídky svých výstav chystá také Národní galerie Praha. Na svém webu a Youtube kanále také galerie zveřejnila sérii videí o průběhu restaurování vybraných děl ze sbírkové expozice "Staří mistři" a "1796–1918: Umění dlouhého století" s odbornými komentáři restaurátorů Národní galerie.

Výstavu malíře Bedřicha Dlouhého, spoluzakladatele legendární skupiny Šmidrové, nazvaná "Bedřich Dlouhý – Moje gusto" můžete nově navštívit díky virtuální prohlídce Galerie hlavního města Prahy. Výstava, kterou připravila kurátorka Mahulena Nešlehová, představuje vůbec poprvé v retrospektivně zaměřeném rozsahu umělcovo dílo od roku 1956 do současnosti. Virtuální prohlídku výstavy, stejně jako výstavy Devětsil, najdete na webu nebo Facebooku galerie.

Na precizně připravenou výstavu Václav Hollar a umění kresby, která v paláci Kinských skončila v únoru, můžete na webu Národní galerie navázat prohlídkou hollarovských on-line sbírek. A kdo v pražském Doxu nestihl fenomenální výstavu Petra Síse nebo multimediálního umělce Jiřího Davida, může se virtuálně projít expozicí se samotnými umělci prostřednictvím YouTube DOX Prague.

Východočeské muzeum v Pardubicích spustilo čtvrtou webovou výstavu. Jejím tématem je příroda Pardubicka a tvoří ji téměř dvě stovky fotografií. Výstava je rozdělená na čtyři části podle prostředí: Ve městě, U vody, V lese a Na poli. Najdete ji na webu muzea vcm.cz.

CAMP je on-line!

Čtěte také

Nouzový stav změnil českou kulturu. Čas, který teď musí lidé strávit zavřeni ve svých domovech, ale mohou efektivně využít. Centrum architektury a městského plánování (CAMP) jim nabízí možnost sáhnout po vzdělávání a novinkách ze světa současné české i zahraniční architektury. Na květen připravilo přímý přenos série přednášek Velké změny Prahy, přednášku kurátora Adama Štěcha o modernismu v Belgii nebo pořad Urban Talks s architekty Jeanne Gang, Kengo Kuma či Carlem Rattim, i domácí program pro děti. Veškeré přímé přenosy, ale i autorské texty a poklady z archivu Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy jsou dostupné na www.campuj.online.

Ale ještě před tím dejte šanci Vltavě a poslechne si Vizitku s vedoucím CAMPu Štěpánem Bärtlem. 

Divadlo

Nejvíce informací o aktuálním programu divadel lze získat ze sociálních sítí a z facebookových profilů jednotlivých souborů. 

Divadlo na Vinohradech zahajuje od pondělí 23. března projekt „HRAJEME I V KARANTÉNĚ“. Vždy ve 20.00 hodin ve „streamované premiéře“ (a následující den ve 14.00 hodin ve „streamované repríze“) můžete prostřednictvím odkazu na webových a facebookových stránkách divadla ze svých domácností navštívit prostřednictvím záznamu některou z inscenací. Vysílá se v reálném čase.

Čtěte také

Klicperovo divadlo v Hradci Králové pro své diváky připravilo pořad Podkroví live. Každý večer ve 20:30 streamuje na svém facebookovém profilu dvacetiminutové setkání s některým hercem nebo herečkou souboru.

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy spustí v pátek 3. dubna divadelní seriál Operace Archa, který bude vysílat živě online. Nový díl seriálu z jeviště Malého divadla uvede vždy v pátek v 19 hodin. V bláznivé komediální fikci jde o tajnou misi a záchranu celého lidstva a vše se odehrává v Liberci. Scénář každé epizody vzniká vždy od pondělí do středy, takže nikdo neví, co se stane dál. Děj je však inspirovaný také nápady diváků.

Online přenosy svých starších autorských inscenací, které už mají po derniéře, zveřejňuje Městské divadlo Brno. Tento pátek 8.5. si můžete pustit rozverně veselou inscenaci Brněnské kolo z roku 2017 s Michalem Isteníkem v hlavní roli. Ke zhlédnutí bude na Youtube kanálu MdB TV, a to až do pátku 8. května, kdy ji vystřídá další inscenace.

Od 17. března Palmovka předčítá. Herci z pražského divadla Pod Palmovkou předčítají. Tvůrci pravidelně střídají dopoledne pro děti a odpoledne pro dospělé. 

Světové divadlo online!

I světové divadelní scény uveřejňují záznamy svých inscenací online. Některé dokonce i s anglickými titulky. Udělejte si výlet třeba do pařížského divadla Odéon, kde můžete shlédnout klasickou komedii Škola žen od Molièra v režii Stéphana Braunschweiga. Nebo vyražte do lublaňského divadla Mladinsko Gledališče, které každé pondělí zveřejňuje nový záznam inscenace. V současné době je ke shlédnutí inscenace Muž, který sledoval svět od režiséra Žigy Divjaka. Přidá se také divadlo Stanislavsky Electrotheater v Moskvě, které 1. dubna uvede online režisérský debut Klima Kozinského s názvem Idiology. Jedná se o adaptaci Dostojevského Idiota, kterou bude možné přehrát v ruštině s anglickými titulky.

Progresivní belgický novocirkusový soubor Ea Eo zveřejnil na svém YouTube kanálu záznam inscenace All the Fun. S tímto titulem v roce 2016 hostoval v Praze na fetsivalu Cirkopolis a jeden z představitelů souboru - Erique Longequel, se do Prahy vrátil na festival i v letošním roce. Záznam inscenace All the Fun najdete právě na profilu Eriqua Longequela.

Světově proslulý novocirkusový soubor Gandini Juggling zveřejnil záznam jedné ze svých nejslavnějších inscenací Smashed. Jedná se o poctu tanečnic a choreografce Pině Bausch. Záznam byl natočen na 40. ročníku London International Mime Festival v Peacock Theatre a je velmi speciální – jedná se totiž o rozšířenou verzi s téměř všemi žongléry, kteří v inscenaci kdy účinkovali.

Čeští spisovatelé v izolaci na Vltavě

Zavřená literární centra, zrušené besedy i veřejná čtení… I čeští spisovatelé teď tráví dny mezi čtyřmi zdmi svých domovů. Právě oni ke své práci nepotřebují křídu, razítko ani zástěru. Jenže potřebují inspiraci, potřebují sledovat svět kolem sebe, aby na něj mohli reagovat. Jak ho vidí právě teď, v tomto výjimečném období? Oslovili jsme řadu z nich, aby si poradili s tématem V izolaci. Tak, jak to umějí jen oni, tedy slovy.

Na youtubovém kanálu Vltavy najdete záznamy čtení izolovaných povídek Jana Němce, Pavly Horákové nebo třeba Miloše Urbana.

FUD STREAM - Extrémní přednášky pro extrémní dobu

Fakulta umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem uvádí od 16. března mimořádný online program do nepohody. Pravidelně streamuje aktuální přednášky pedagogů fakulty, ale i moderované diskuse s externími hosty – umělci, designéry, teoretiky umění a designu, kurátory, filosofy a novináři. Cyklus otevřela svou přednáškou o participativních přístupech ve své tvorbě Kateřina Šedá. Současně byla 29. dubna otevřena virtuální výstava prací respektovaných absolventů FUD UJEPs názvem Dream Team. Vstoupit do expozice můžete prostřednictvím webu Univerzity.

Spustit audio

Související