Tiburtina Ensemble & David Dorůžka Trio

25. červenec 2011

Sobota 30.7. – Euro Jazz 20:00 – 20:40: Jazz Club – Záznam koncertu z z festivalu Concentus Moravice, Bystřice nad Pernštejnem, 21. 6. 2010

První díl nového cyklu Jazz Fokus přináší záznam setkání dvou hudebních těles, která nemají na první pohled vůbec nic společného ‒ ženský sbor Tiburtina Ensemble a jazzové trio Davida Dorůžky.

Svou interpretaci hudby ze slavného španělského středověkého rukopisu Las Huelgas představili 21. června 2010 na putovním festivalu Concentus Moraviae. Český rozhlas byl u toho, aby tento hudební experiment zaznamenal zvukově i obrazově: filmový dokument přineseme ve dvou částech na webu, zvukový záznam koncertu odvysíláme na webovém rádiu Euro Jazz v sobotu 30. července od 20:00 (pořad Jazz Club).

V sobotním pořadu, který byl dodatečně natočen s uměleckou vedoucí Tiburtiny Barborou Sojkovou a jazzmanem Davidem Dorůžkou, například uslyšíte, co vše se při realizaci projektu událo a kam s ním hodlají muzikanti vykročit dále. V rozhovoru se oba dotkli okolností vzniku této fúze středověké hudby s jazzem, fungování starší hudby v moderním světě, výběru skladeb nebo třeba možností, jak lze esteticky takovouto hudbu skloubit s jazzovou improvizací. Jak říká Barbora Sojková, je pro ni toto propojení dokonce velmi přirozené. „Ve spolupráci s jazzovými hudebníky bych chtěla určitě pokračovat.“

K videozáznamu si můžete přečíst originální latinský text, jeho překlad, a také výklad, jenž byl rozdáván návštěvníkům koncertu ve formě brožury. Můžete si ho stáhnout zde.

Codex Las Huelgas

Výchozím materiálem pro spojení vokální hudby s jazzem je muzikantům Codex Las Huelgas. Ten patří mezi nejdůležitější prameny vícehlasé duchovní hudby 12. a 13. století. Vznikl pro ženský cisterciácký klášter Las Huelgas ve španělském Burgos a obsahuje nejen skladby tzv. notterdamské školy, reprezentované například osobností Magistera Perotina, ale můžeme zde nalézt i skladby unikátní, které jasně prozrazují svůj původ na Iberském poloostrově.

02390601.jpeg

Pro koncertní program ansámbl vybral z obrovského bohatství tohoto rukopisu jednohlasé a vícehlasé kondukty, vícehlasá moteta a na základě textové inspirace doplnil i chorální lekce a antifony s apokalyptickými texty Zjevení sv. Jana a Daniela.

Ženský vokální soubor Tiburtina Ensemble, který se intenzivně věnuje studiu středověké hudby, se tak stává inspirací pro jazzové trio Davida Dorůžky, oscilující mezi interpretací původních melodií, popisným vyjadřováním zpívaného textu a volnou improvizací. Díky tomu nachází nečekané paralely mezi jazzem 21. století a hudebními útvary středověku.

Tiburtina Ensemble:

Barbora Sojková – umělecká vedoucí Barbora Sojková, Tereza Wollnerová, Renata Pušová – soprán Marta Fadljevičová, Anna Havlíková Markéta Cukrová – mezzosoprán Kateřina Doležalová, Daniela Tomaštíková – alt

02390690.jpeg

David Dorůžka Trio

David Dorůžka – kytara Marcel Bárta – klarinet, saxofon Martin Novák – perkuse

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.