Tiburtina Ensemble & David Dorůžka Trio – 2. díl

17. srpen 2011

Přinášíme druhý díl cyklu Jazz Fokus: na video záznamu Českého rozhlasu se setkávají ženský soubor Tiburtina Ensemble a jazzové trio Davida Dorůžky.

Svou interpretaci hudby ze slavného španělského středověkého rukopisu Las Huelgas představili 21. června 2010 na putovním festivalu Concentus Moraviae. Český rozhlas byl u toho, aby tento hudební experiment zaznamenal zvukově i obrazově: první část záznamu jsme přinesli 25.7., zde můžete shlédnout druhou půlku koncertu:

K videozáznamu si můžete přečíst originální latinský text, jeho překlad, a také výklad, jenž byl rozdáván návštěvníkům koncertu ve formě brožury. Můžete si ho stáhnout zde.

Codex Las Huelgas

Výchozím materiálem pro spojení vokální hudby s jazzem je muzikantům Codex Las Huelgas. Ten patří mezi nejdůležitější prameny vícehlasé duchovní hudby 12. a 13. století. Vznikl pro ženský cisterciácký klášter Las Huelgas ve španělském Burgos a obsahuje nejen skladby tzv. notterdamské školy, reprezentované například osobností Magistera Perotina, ale můžeme zde nalézt i skladby unikátní, které jasně prozrazují svůj původ na Iberském poloostrově.

02390600.jpeg

Pro koncertní program ansámbl vybral z obrovského bohatství tohoto rukopisu jednohlasé a vícehlasé kondukty, vícehlasá moteta a na základě textové inspirace doplnil i chorální lekce a antifony s apokalyptickými texty Zjevení sv. Jana a Daniela.

Ženský vokální soubor Tiburtina Ensemble, který se intenzivně věnuje studiu středověké hudby, se tak stává inspirací pro jazzové trio Davida Dorůžky, oscilující mezi interpretací původních melodií, popisným vyjadřováním zpívaného textu a volnou improvizací. Díky tomu nachází nečekané paralely mezi jazzem 21. století a hudebními útvary středověku.

Tiburtina Ensemble:

Barbora Sojková – umělecká vedoucí Barbora Sojková, Tereza Wollnerová, Renata Pušová – soprán Marta Fadljevičová, Anna Havlíková Markéta Cukrová – mezzosoprán Kamila Mazalová, Daniela Čermáková – alt

02390601.jpeg

David Dorůžka Trio

David Dorůžka – kytara Marcel Bárta – klarinet, saxofon Martin Novák – perkuse

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.