Theodor Mojžíš, filmový a televizní dokumentarista

24. duben 2015

Poslední dubnový pátek navštívil Telefonotéku scenárista, režisér a dokumentarista Theodor Mojžíš.

Hosté Telefonotéky, na které se můžete těšit.

Rodák z Prostějova (*1952), který se přes učitelskou dráhu a práci v audiovizuálním centru oděvního průmyslu dostal až k natáčení dokumentárních filmů.

Aktuálně Česká televize odvysílala portrét sochaře Ivana Theimera, který Theodor Mojžíš natočil. Kde čerpá témata pro své filmy? Prý z ulice, ve které žije. Proč natáčí? Pro pocit, že může něco sdělit.

Rád poznává lidi, kteří za sebou ve svém životě zanechávají výraznou stopu. Ať jsou to sportovci (Raška, Změlík, Daler), architekti (Kotěra, Hoffman, Olbrich a další), filozofové (Wittgenstein, Husserl, Patočka), v neposlední řadě umělci (Theimer, Ranný) nebo významné osobnosti vědy (Pomahač, Wichterle atp.).

Dokumenty většinou realizuje v koprodukci s Českou televizí v Praze. Jsou to většinou příběhy lidí, kteří přesáhli hranice regionu i rodné země.

Ivan Theimer inspiruje nejen dílem, on je zajímavou a do jisté míry neopakovatelnou osobností.

Vlastní natáčení trvalo od srpna roku 2013 do června 2014. Zhruba půl roku předtím trvala příprava celého projektu a dalšího půl roku po natáčení zabraly postprodukční práce.

Celkem se točilo 28 natáčecích dní a k tomu ještě asi deset cestovních dní. Točilo se ve Franciii, Itálii, Německu a v České republice, na více než třiceti lokalitách. Měl jediné zásadní přání. Nechtěl hovořit o své práci u svých děl. To prosazoval vehementně.

Ivan Theimer je velmi pracovně vytížený. Je to člověk, který se pohybuje a realizuje svá díla ve velkém teritoriu. Z tohoto důvodu se občas měnily termíny natáčení a bylo značně obtížné sladit časové možnosti štábu i autora.

Ve snímku jsou velmi časté změny prostředí, nálad, vystupuje zde řada lidí v několika jazycích. Toto vše provázat a přitom hlavní postavě neublížit, ale také ji neidealizovat.

Archiv odvysílaných pořadů.

autor: Michal Bureš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.