Theatrum Kuks aneb Objevování barokního kusu Kuksu

24. srpen 2005

V létě probíhá po celé republice spousta festivalů. Už menší množství z nich jsou ty především divadelní. A jeden z nich má opravdu unikátní náplň - zabývá se oživováním barokního dědictví po všech stránkách. Název Theatrum Kuks naznačuje mnohé - místo konání i navazování na univerzální dědictví evropské kultury.

"Festival Theatrum Kuks se uskuteční v jedinečném barokním komplexu, který začal stavět František Anton von Sporck v roce 1682. Celkem je připraveno během festivalu 64 představení, ve 12 případech se bude jednat o premiéry barokních divadelních či hudebních děl," dává na vědomí tým pod vedením Stanislava Bohadla. Připomínají také, že i naši současníci jsou schopni rozvíjet uměleckou tvorbu v barokním duchu. "Všechna klíčová vystoupení jsou nějakým způsobem propojena s Kuksem," říká podnětné zjištění. Ano, ještě před patnácti lety areál zámku Kuks jen víceméně chátral pod rukou normalizačních opatrovníků. Několik nadšenců, i úřady demokratické republiky, se ale snažilo oživit světoznámé historické dědictví, a to nejen opravami. I skutečnými uměleckými kreacemi, které se inspirují téměř už zapomenutou mentalitou raného novověku. Blížící se festival už dávno není jediný a jen reaguje na poptávku diváků i tvůrců. "Vlastní zahájení obstará Proces Processí aneb Cesta Odnikud Nikam a hledání Kusu Kuksu, která povede od božích muk ke kostelu Nejsvětější Trojice," což je velmi logický začátek podobně zaměřeného festivalu. Celý areál bude žít divadlem stejně jako blízké okolí. Mnoho staveb se sice nezachovalo, ale ty, co přežily věky různých vlivů, si zaslouží pozornost publika. Třeba i jen jako kulisa představení. Ale jaké "jen"? Co se tedy chystá?

Kuks

Festivalu předchází hymnologická dílna Slavíček rajský M. Pospíšila a interpretační kursy Violino, cello e basso. Bohatě propracovaný program nabídne kromě očekávatelných představení muzikantů i divadelníků třeba hudbu na Labi, což na lodích a za svitu pochodní může být zajímavý zážitek. Muzika zazní dokonce i ve Sporckově hrobce, kde Due di Kuckus předvedou Tanec smrti, častý to barokní námět. Zajímavý může být například Dialog kamene a života od studentů JAMU v lapidáriu. Z dalšího programu se dá jen vybírat, ale třeba pouťová opera O Františce, dceři krále energickýho od Tyjátru na káře poukáže na veselou tradici lidového barokního divadla. Znovu se zde také objeví neobarokní minimalistická opera Yta innocens od Ensemble Damian, která dosáhla velké odezvy. Čilágos z Náchoda předvedou, jak vypadalo Cigánské baroko, nebo jak se na něj dá navazovat. K ochutnávkám vín může patřit i předvádění barokních tanců, které v současnosti známe jen z filmů a divadelních inscenací. "Připravena je i interaktivní instalace Abbé Libánského Bibliotheca II. ve sklepení Lázeňského domu," dostane se nám nakonec informace o propojení středoevropské minulosti se současností. A to jistě přinese spoustu zajímavých konotací.

Socha poustevníka v Betlému u Kuksu patří k vrcholům Braunova díla

Ojedinělý kulturní festival v našich zeměpisných šířkách může zaujmout spoustu diváků. A především pozměnit úhel našeho pohledu na barokní období. Máme ho trochu zkreslené pod názvem temno, kterým politicky a hospodářsky skutečně bylo. Ale kulturně ne, i obyčejní lidé se často účastnili tvorby typické barokní krajiny, která k nám přes staletí promlouvá svou emocionálností a životností. Ještě víc nás tedy může potěšit činnost lidí spojených s místem zvaným Kuks u Dvora Králové nad Labem, kteří výsledky své tvorby budou prezentovat od 25. do 28. srpna.

autor: David Ašenbryl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.