Těžký boj s řetězci. Tradiční lékárna v Pardubicích přežívá jen díky odhodlání majitele

4. duben 2024 10:34

Malé lékárny dokážou jen stěží konkurovat nadnárodním společnostem. Takovou zkušenost má majitel pardubické lékárny U Kostelíčka, která je na stejném místě už od roku 1994. Musel ale zmenšit prostory, omezit provoz i počet zaměstnanců. Jak zjistila Šárka Rusnáková, zavřít lékárnu ale rozhodně nechce.

„Ty schody nahoru jsou pozůstatek z doby založení lékárny,“ ukazuje majitel Jiří Zimák zazděný vchod do patra, kde bývala před lety další část pracoviště farmaceutů a taky výukové centra pro studenty Karlovy univerzity.

Dnes zůstaly jen schody. Lékárna musela omezit prostory, počet zaměstnanců i provoz. „Je tady dneska jenom jedna lékárnice. Práci v laboratoři by ona sama nezvládla,“ říká Zimák.

Nerovný boj s řetězci

Podle něj se firmě nedaří, protože nedokáže konkurovat cenami nebo množstvím léčiv lékárnám nadnárodních společností. Reklama na jednu takovou je dokonce hned na sloupu před vchodem do lékárny U Kostelíčka.

„Jsou lékárny, které mají finanční zázemí třeba i v zahraničí, tak si mohou dovolit vydávat léky bez doplatku,“ doplnil Jiří Zimák. Právě doplatky na léky jsou podle farmaceuta pro malé lékárny významným zdrojem příjmů. Lidé naopak chodí radši tam, kde za recept zaplatí méně nebo vůbec.

lékárna, ilustrační foto

Takovou zkušenost má i jediná současná lékárnice U Kostelíčka Elena Nováková: „Doplatky samozřejmě upravujeme na úroveň konkurenčních lékáren, aby pacienti nebyli znevýhodněni. Klientela tady zůstala, ale je menší.“

Do malé pardubické lékárny chodí podle Eleny Novákové nejčastěji rodiče, kteří navštěvují pediatry v okolí a hlavně místní. K nim patří taky paní Markéta: „Chodím sem nejvíce, jednak to máme blízko a jsme tady zvyklí, jsme tady spokojení.“

Lékárna U Kostelíčka letos slaví 30 let od svého založení. O tom, že by tato tradice skončila, její majitel zatím nechce uvažovat. Původně navíc plánoval, že ji po něm převezme jeho syn.

Spustit audio

Související