Tesané prázdno. Básně Ivo Hucla v souzvuku s hudbou Marcela Bárty

3. duben 2023

Ivo Hucl dosud vydal 7 knih, většinou básnických sbírek. Opakovaně získal literární Cenu Bohumila Polana, kniha krátkých lyrických textů Prach prázdna byla nominována na Státní cenu za literaturu. Za knihu Návrat ke kruhu získal v roce 2021 Uměleckou cenu města Plzně. Básně z tohoto souboru v podání Vladimíra Javorského poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Vladimír Javorský
Dramaturgie: Dominik Mačas
Hudba: Marcel Bárta
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 3. 4. 2023
Natočeno v plzeňském studiu Českého rozhlasu.

Básník, kurátor, kulturní aktivista a zakladatel Bezejmenné čajovny ve Šťáhlavicích Ivo Hucl se narodil v Plzni v roce 1961. Po ukončení střední průmyslové školy stavební kočoval v maringotce jako mistr na melioračních stavbách a v druhé polovině osmdesátých let jako mazač výtahů. Zároveň se aktivně podílel na rozličných nezávislých kulturních aktivitách.

Po sametové revoluci založil v Plzni s přáteli Nezávislé kulturní sdružení ARS, které mělo ambice koordinovat aktivity západočeských výtvarníků, spisovatelů, filmařů a hudebníků. Spolupracoval s Českým rozhlasem a Českou televizí jako scenárista dokumentárních filmů. V roce 2000 realizuje společně s manželkou Michaelou projekt Bezejmenné čajovny, která se postupně stává místem konání různých kulturních akcí – výstav, koncertů, přednášek nebo filmových projekcí, zaměřených především na reflexi dálněvýchodních vlivů na evropskou kulturu. Jako kurátor se podílel na desítkách výstav mnoha českých výtvarníků.

V roce 2009 připravil pod názvem Hory a srdce reprezentativní výstavu Josefa Váchala a Jiřího Kornatovského pro City Gallery v japonském městě Takasaki a multikulturní výstavu Tibet mysli v Praze. Společně s japanologem Robinem Shoenem Heřmanem v Plzni uspořádal 6 ročníků festivalu soudobých japonských filmů Eigasai; v rámci EHMK Plzeň 2015 se jako umělecký ředitel a kurátor podílel na rozsáhlém projektu Japan Fest 2015. Díky těmto aktivitám se jeho portrét objevil v reprezentativním sborníku Okno do staletí česko-japonských vztahů.

autor: Ivo Hucl
Spustit audio

Související