Terri Hooley: Člověk, který přehlušil bomby hudbou

7. prosinec 2017

Jako host na Dny britského filmu a kultury přijel do Uherského Hradiště i Terri Holley, člověk, který dostal do světa severoirský punk.

Po otci Angličan, po matce Ir, který celý život strávil v Severním Irsku, v Belfastu. Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let minulého století, v době krvavého konfliktu v Severním Irsku, vstoupil jako zdatný a především nadšený organizátor na severoirskou hudební scénu. Nebýt jeho, věhlas mnohých kapel by možná dodnes nepřekročil hranice Belfastu. Na druhou stranu by asi řada hudebníků z celého světa v Belfastu nekoncertovala. V rámci Dnů britského filmu a kultury v Uherském Hradišti byl promítnut i film, jehož je právě Hooley hlavní postavou.

VÁNOČNÍ SOUTĚŽ: Vyhrajte noc ve Winternitzově vile od Adolfa Loose

03803177.jpeg

Na závěr Rakouského roku na Vltavě jsme pro vás připravili soutěž o mimořádný zážitek: noc pro dvě osoby ve Winternitzově vile od Adolfa Loose.

Terri Hooley je zajímavou postavou severoirských a evropských hudebních dějin. Dá se říct, že je žijící legendou. V Belfastu a Severním Irsku ho zná prakticky každý. V dobách tzv. The Troubles, kdy v celém severním Irsku vybuchovaly bomby mnohokrát denně, otevřel na nejbombardovanějším místě obchod s gramofonovými deskami. O něco později založil hudebních vydavatelství. Obojí neslo název Good Vibrations.

„Tehdy u nás nebyly lisovací stroje, a my jsme museli kvůli deskám jezdit do Irska. Až později jsme si nechali některé nahrávky dělat v Anglii. Ale prozačátek nám to stačilo a rozjeli jsme se. Ta nejhorší věc, která se může malé nahrávací společnosti stát, je, že nahraje velký hit. Potom totiž musíte jít za velkými společnostmi, jednat o distribuci, řešit velké peníze.

Teenageři a sociální média. Kniha „Je to složitější" obhajuje život náctiletých na sociálních sítích

Ilustrační foto

Co nového přináší teenagerům komunikace prostřednictvím Facebooku, Twitteru nebo Instagramu? Jak sociální média ovlivňují kvalitu jejich života? Právě těmto otázkám se věnuje kniha Danah Boydové „Je to složitější".

Je jednodušší se předem hitu vzdát. Vlastně jsem nikdy nechtěl mít vydavatelskou společnost. Chtěl jsem vrátit Severní Irsko na hudební scénu. Říct, že se tady děje i něco jiného než bomby a zbraně,“ vysvětluje Terri Hooley.

Řadě punkových kapel pomohl na hudební nosiče a poté i do světa. A většina z nich si dobře stojí dodnes. „Například The Outcasts měli od premiéry filmu další koncerty, The Undertones hráli letos na Novém Zélandu nebo Austrálii. I ostatní punkové skupiny pořád fungují a cestují,“ říká hudební nadšenec Terri Hooley.

autoři: Tomáš Pilát , Hok
Spustit audio