Tereza Verecká: Divná věc, divná věc. Teskně groteskní osudy nádražního metaře

11. únor 2020

Je třeba jít s dobou, je třeba být týmový hráč! A to ve všech profesích a na každé úrovni. Pokud se vám zdají požadavky, které na člověka klade dnešní společnost, stále zběsilejší, doporučujeme hru Divná, divná věc Terezy Verecké. Teskně groteskní osudy nádražního metaře (Jaroslav Achab Haidler) poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Čtěte také

Tragikomedie s výraznými groteskními prvky, jak sama autorka žánrově přibližuje svůj text, zavede posluchače na rušné nádraží ve velkém městě. I sem doléhají nároky doby včetně tlaku na zvýšení úspěšnosti na trhu práce, a tak je také metař Tomek se svými kolegy povinen absolvovat kurz počítačové gramotnosti. Skrze kuriózní mnohdy absurdní situace postihuje Tereza Verecká i kruté paradoxy, které naše současnost vytváří.

Osoby a obsazení: Tomek (Jaroslav Achab Haidler), Jana (Zuzana Onufráková), Mazal (Svatopluk Skopal), Milena Jeřábková (Marie Spurná), bezdomovec Olda (David Punčochář), ožrala (Leoš Noha), personalistka a podmanivý ženský hlas (Andrea Elsnerová), vrchní (Jiří Knot), nádražní hlasatel (Jan Hyhlík), lektor – Franz (Lukáš Hlavica) a další

Dramaturgie: Klára Novotná
Hudba: Matouš Godík
Zvuková spolupráce: Tomáš Gsöllhofer
Režie: Kateřina Dušková

Natočeno v roce 2012.

autoři: Klára Novotná , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.